Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Särskild utredare ska granska Hunter Biden

USA:s justitieminister Merrick Garland har utsett en särskild utredare som ska granska president Joe Bidens son Hunter och dennes affärer.
USA • Publicerad 11 augusti 2023
President Joe Bidens son Hunter Biden tidigare i somras. Arkivbild.
President Joe Bidens son Hunter Biden tidigare i somras. Arkivbild.Foto: Julio Cortez/AP/TT

Utredaren David Weiss, till vardags delstaten Delawares justitieminister, har sedan tidigare granskat Hunter Bidens finanser och bad själv om att bli särskild utredare med utvidgade befogenheter.

– Efter att ha fått begäran har jag kommit fram till att det ligger i allmänhetens intresse att utreda det här fallets extraordinära omständigheter, säger Garland.

Annons

Det som ska utredas är inte offentliggjort, mer än att det gäller "saker som kommit fram eller kan komma fram under den pågående utredningen" – vilket syftar på den överenskommelse Biden och justitiedepartementet nådde i somras.

Den innebar att den 53-årige presidentsonen skulle erkänna och straffas för att 2017 och 2018 inte ha lämnat in sina inkomstdeklarationer. I utbyte skulle han slippa han åtal för vapeninnehav medan han missbrukade droger. Processen tog en oväntad vändning när domaren i fallet uttryckte tveksamhet till överenskommelsen och avtalet kollapsade.

Trumplägret kritiskt

Republikanerna i USA:s representanthus har inlett en utredning om överenskommelsen. Flera av presidentens politiska motståndare hävdar att Joe Biden använt sin maktposition för att hjälpa son son med affärer i Kina och Ukraina, vilket de vill ska utredas.

Weiss utsågs 2019 av förre presidenten Donald Trump att utreda Hunter Biden, men trots det är Trump-lägret kritiskt till fredagens besked.

En talesperson för Trumps valkampanj inför 2024 skriver på X, tidigare Twitter, att "Ohederliga Joe Biden, Hunter Biden och hela den kriminella Bidenfamiljen har skyddats av justitiedepartementet i årtionden".

Ledde till riksrätt

Inför presidentvalet 2020 var Hunter Biden en ständig måltavla för den dåvarande presidenten Donald Trumps kampanj. Han utpekades då för sitt alkohol- och drogmissbruk.

Dessutom var Hunter Bidens styrelseuppdrag i ett ukrainskt gasbolag en het politisk fråga. Trump pressade Ukraina att utreda det sistnämnda, vilket sedermera ledde till att Trump ställdes inför riksrätt.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons