Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Satsning på flygbränsle får stöd av Klimatklivet

Statliga energijätten Vattenfall får 145 miljoner kronor i stöd av statliga Klimatklivet för att producera flygbränsle i kommersiell skala som är mindre klimatpåverkande än dagens bränslen.
Klimat • Publicerad 3 juli 2022
Energijätten Vattenfall får pengar av Klimatklivet för att i framtiden producera flygbränsle som är mindre klimatpåverkande än dagens. Arkivbild.
Energijätten Vattenfall får pengar av Klimatklivet för att i framtiden producera flygbränsle som är mindre klimatpåverkande än dagens. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

"Flyget är ett område där det krävs insatser för att vi ska nå klimatmålen. En viktig del av den omställningen är nya hållbara flygbränslen. Här finns en potential för stora utsläppsminskningar", säger Carl Mikael Strauss, enhetschef på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Vattenfall planerar att avskilja koldioxid från rökgaser vid avfallsförbränning på kraftvärmeverket i Uppsala. Sedan ska koldioxiden omvandlas till flytande form för att i slutänden kunna användas till flygbränsle.

Annons

Tanken är att 200 000 ton koldioxid per år ska kunna avskiljas och återanvändas för att tillverka flygbränsle.

Anläggningen i Uppsala – ett samarbete med bland andra SAS – beräknas stå klar om fyra år. Den ska då kunna producera 60 000–80 000 ton flygbränsle per år.

Vid full produktion skulle anläggningen kunna förse SAS med uppemot 25 procent av bolagets globala behov av hållbart flygbränsle år 2030.

"Detta blir den första storskaliga anläggningen i världen för att producera hållbart fossilfritt flygbränsle. Stödet från Klimatklivet är mycket viktigt för oss när vi tillsammans med partners satsar på nya banbrytande innovationer", säger Jan Greisz, affärsutvecklingsansvarig vid Vattenfall i pressmeddelandet.

Fakta: Klimatklivet

Klimatklivet är ett statligt stöd till investeringar som minskar utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser.

Sedan starten 2015 har Klimatklivet fördelat 10,2 miljarder kronor till företag, organisationer och kommuner som ansökt om stöd för klimatinvesteringar.

Anslaget för Klimatklivet 2022 är 2,8 miljarder kronor. Den tredje ansökningsperioden för i år är mellan den 23 augusti och 8 september.

Till och med 2026 finns ytterligare medel i satsningen.

Källa: Naturvårdsverket

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons