Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Satsningar på svenskt elflyg

Klimat • Publicerad 4 juni 2020
Utvecklingen av elflygplan pågår för fullt i världen. Bilden föreställer det tjeckiska planet Onix. Arkivbild.
Utvecklingen av elflygplan pågår för fullt i världen. Bilden föreställer det tjeckiska planet Onix. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Naturvårdsverket har beviljat totalt 390 000 kronor i en första satsning på laddstolpar för elflygplan i Sverige. Stödet går till AB Dalaflyg, Dala Airport AB och Fyrstads flygplats AB. Målet är att på sikt skapa en laddinfrastruktur i dalaregionen, längs med Västkusten och knyta ihop med Norge.

Fyrstads flygplats räknar i sin ansökan med att årligen kunna ersätta cirka 700 flygtimmar med elflyg, och att åtgärderna ska vara klara 2021. Naturvårdsverket uppskattar att det minskar utsläppen av koldioxid med ungefär 900 ton under projektets livslängd.

Annons

Naturvårdsverket har även fått in ansökningar om stöd för att köpa elflygplan, men de är fortfarande under behandling.

– Då rör det sig om större belopp, där vi räknar med att kunna ge besked före sommaren, säger Gustav Kjellander, handläggare vid Klimatklivsenheten på Naturvårdsverket.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons