Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bakslag för Scholz parti i tyskt delstatsval

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz socialdemokratiska SPD får cirka 28 procent i det tunga delstatsvalet i folkrika Nordrhein-Westfalen, enligt en vallokalsundersökning som kom klockan 18, efter att vallokalerna stängt.
Tyskland • Publicerad 15 maj 2022
Hendrik Wüst, ministerpresident och toppkandidat för kristdemokratiska CDU i Nordrhein-Westfalen, lägger sin röst i söndagens val.
Hendrik Wüst, ministerpresident och toppkandidat för kristdemokratiska CDU i Nordrhein-Westfalen, lägger sin röst i söndagens val.Foto: Guido Kirchner/DPA/AP/TT

Därmed är SPD en bit efter kristdemokratiska CDU som får runt 35 procent.

För SPD pekar mätningen mot partiets sämsta resultat någonsin i delstaten.

Annons

Med sina nära 18 miljoner invånare är tyska Nordrhein-Westfalen nästan dubbelt så folkrikt som Sverige. Valet i delstaten anses därför ge en god bild av det politiska läget nationellt.

I det förra valet i Nordrhein-Westfalen, 2017, fick CDU 33 procent och SPD drygt 31 procent.

Ministerpresidenten Hendrik Wüst och hans CDU har haft en liten ledning före Olaf Scholz SPD i de senaste mätningarna inför söndagens val.

Valrörelsen har varit något av en "Schlammschlacht" (ungefär ömsesidig smutskastning) mellan Wüst och SPD-utmanaren Thomas Kutschaty, med beskyllningar rörande alltifrån Rysslandskopplingar till politikers semesterresor till Mallorca under översvämningskatastrofen som drabbade västra Tyskland i somras. Tv-duellen i torsdags, då regionala frågor som inre säkerhet och skolpolitik diskuterades, blev dock mer verserad.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons