Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Schweiz vill laga relationen med EU

Schweiz avbröt i fjol de långdragna förhandlingarna om ett omfattande samarbetsavtal med EU.
Nu vill president Ignazio Cassis gjuta olja på vågorna och återställa lugnet i relationen med unionen som landet i det närmaste är helt omslutet av.
Schweiz/EU • Publicerad 7 februari 2022
Schweiz president Ignazio Cassis. Arkivbild.
Schweiz president Ignazio Cassis. Arkivbild.Foto: Alex Brandon/AP/TT

För att relationen ska tina måste samtalen fokusera på reella frågor och inte bara handla om det "rent tekniska och institutionella", säger han.

– Det är bara när vi har kommit dit och politiken och samhället tar hänsyn till vad Schweiz kan förvänta sig (av ett ökat samarbete) som ett närmande kan ske, säger han till Sonntagszeitung och manar till lugn och kreativitet.

Över 100 avtal

Annons

Samarbetet mellan unionen och Schweiz regleras i dag av över 100 bilaterala avtal, vilka Bryssel har velat slå samman i ett ramavtal.

Men Schweiz lämnade förhandlingsbordet i maj i fjol och många frågor återstår. Cassis säger nu att den schweiziska regeringen håller på att ta fram ramar för möjliga avtal att diskutera och förhandla.

Han betonar att båda parter har intresse av att normalisera förhållandet, såväl ekonomiskt som socialt.

– Instabila relationer är ingen långsiktig lösning, varken för oss eller EU, säger han.

"EU står oss närmast"

Om inte annat ser Cassis rent geopolitiskt vikten av att närma sig Bryssel. En värld med USA, Ryssland ihop med Kina samt EU som tre stormakter har Schweiz mest gemensamt med den europeiska unionen.

– Pressen på Schweiz att bibehålla nära band med Europa kommer bara att öka. EU står oss ekonomiskt, ideologiskt och socialt närmast.

Men Cassis betonar att Schweiz inte bara kan lägga sig platt i förhandlingar med EU.

– Vi kan inte bara överge våra principer och ta lätt på viktiga frågor som att skydda våra löner och begränsa invandringen och då rubba det sociala lugnet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons