Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anders Nilsson: "SD-frågor ofta högt på agendan”

Louise Erixon ondgör sig över att Sydöstran på sistone inte låtit henne komma till tals i frågor som rör politiska beslut. Min bild är den motsatta: att hon allt mer sällan varit tillgänglig för intervjuer.
Anders NilssonSkicka e-post
Publicerad 14 januari 2023
Anders Nilsson
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Louise Erixon (SD) i Sölvesborg.
Louise Erixon (SD) i Sölvesborg.Foto: Mattias Mattisson

Louise Erixon skriver på sociala medier att Sydöstran har ändrat arbetssätt de senaste åren och att vi har en agendadriven rapportering mot Sverigedemokraterna.

Jag blir något fundersam. På nyhetsplats har vi ingen politisk agenda och vi har inte ändrat vårt sätt att arbeta. När det gäller kommunikationen med Louise Erixon får jag en annan bild till mig från reportrarna i Sölvesborg. Det är inte vi som har undvikit henne, utan tvärtom är det hon som har blivit allt svårare att få tag på.

Annons

Kommunstyrelsens tidigare ordförande är en skicklig politiker och dessutom en listig strateg och retoriker. Det känns som om hon är ute efter att söka konflikt.

Det kan finnas en anledning till misstänksamhet mellan oss, beroende på historiken mellan medierna och Sverigedemokraterna. Under lång tid behandlade journalistkåren Sverigedemokraterna med stor skepsis på grund av partiets rötter. Vi undvek dem. Det var fel, för det vi i praktiken gjorde var att ignorera en opinion vars åsikter vi ansåg inte stod för traditionella humanistiska värden. I princip debatt om invandring och integration tystades ner. Men det är inte vår sak att tysta debatten.

”De senaste åren har mycket hänt – och det har gått fort. De svenska medierna lägger stort fokus på, och nästan tävlar om, att berätta om invandringens baksidor.”
Anders Nilsson

Jag glömmer inte besöket av danska journalistkollegor i Olofström för snart tjugo år sedan. En flyktingförläggning hade öppnat. Snatterier och annan brottslighet i kommunen ökade. De danska journalisterna undrade varför vi inte var tydligare med att berätta om tjuvarnas nationalitet. Jag svarade att man stjäl för att man är en tjuv och inte för att man är flykting. Det kan leda till fördomar mot flyktingarna. Sa jag.

På väggen på redaktionen hade jag en liten tavla med den filosofiska texten ”Varför inte tvärtom?” Journalistkollegan från Danmark spände ögonen i mig och pekade på tavlan.

De senaste åren har mycket hänt – och det har gått fort. De svenska medierna lägger stort fokus på, och nästan tävlar om, att berätta om invandringens baksidor. Sverigedemokraternas frågor står högt på agendan. Och Louise Erixon är en av partiets stora fixstjärnor. Jag tycker att vi den senaste mandatperioden har bemött henne på ett så respektfullt sätt som ämbetet som kommunens högsta politiker kräver. Kanske har vi till och med blivit alltför beskedliga.

Annons
Annons
Annons
Annons