Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hultqvist: SD är en säkerhetsrisk

SD utgör ett säkerhets- och utrikespolitiskt hot, hävdar Socialdemokraterna.
Diktaturfasoner, replikerar SD.
Politik • Publicerad 2 september 2022
Försvarsminister Peter Hultqvist gick till hårt angrepp på Sverigedemokraterna.
Försvarsminister Peter Hultqvist gick till hårt angrepp på Sverigedemokraterna.Foto: Marko Sävälää / TT
S utspel fick snabbt mothugg av SD:s partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild.
S utspel fick snabbt mothugg av SD:s partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Socialdemokraterna presenterar inga nyheter om varför SD skulle vara en säkerhetsrisk för Sverige, men pekar på vad man påstår är "Putin-kopplingar".

– Så sent som en vecka innan kriget (mot Ukraina) bröt ut kunde Jimmie Åkesson inte välja mellan Biden och Putin, säger försvarsminister Peter Hultqvist på en pressträff.

Annons

Han framhåller att Sverige befinner sig i ett säkerhetspolitiskt känsligt läge med Natoansökan och med ett Ryssland som utmanar hela den europeiska säkerhetsordningen.

"Besvärande kopplingar"

SD går inte att lita på, enligt försvarsministern.

– Vår uppfattning är att Sverigedemokraterna i säkerhets- och utrikespolitiska frågor visat upp opålitlighet.

– De har utsett företrädare som ertappats med att ha besvärande kopplingar både till odemokratiska ledare, högerpopulistiska organisationer och Ryssland och auktoritära stater.

S lyfter bland annat att en tidigare SD-ledamot i mars spred rysk desinformation på nätet, och den före detta SD-tjänstemannen "Egor Putilov", som 2018 nekades tillträde till riksdagen då han ansågs vara en säkerhetsrisk. Man pekar också på nazist- och rasistkopplingar.

"Diktaturfasoner"

– Den fråga man nu ställer sig är om SD ska få ministerposter eller insynsposter på utrikes- och försvarsdepartementen och vad det i förlängningen kan få för konsekvenser på rikets säkerhet, säger Hultqvist.

SD-ledaren Jimmie Åkesson reagerar på uttalandet.

– Det är inget man är van vid i en västerländsk demokrati, att vi har en enpartiregering som går så hårt åt oppositionen på det sättet. Kallar oppositionen för illegitim, antidemokratisk och hävdar att oppositionen går främmande makts ärenden. Det är sådant man känner igen från helt andra samhällssystem än demokratier, säger han.

Frågor om SD och ryska intressen avfärdar han med att medierna "spelar med" i narrativet från regeringen.

– - Det finns inga Rysslandskopplingar hos oss. Det är något som regeringen har hittat på, säger Åkesson.

Tvingades bort

Annons

Partiets förre företrädare i försvarsutskottet fick dock lämna efter att ha delat en film på Facebook som tackar Ryssland för invasionen av Ukraina.

Jimmie Åkesson förväntar sig att SD ska få insyn i utrikes- och säkerhetspolitiska frågor om de ingår i det största blocket efter valet:

– - Det är givet att vi vill ha insyn i den politik som vi vill ha inflytande över. Det gäller all politik som vi tycker är viktig och det är självklart att utrikespolitiken har en sådan plats, säger han.

Har släppts in

SD har släppts in i riksdagens försvars- och utrikesutskott, utrikesnämnden och Försvarsberedningen. Detta till skillnad från Vänsterpartiet, som under stora delar av 1900-talet var uteslutna ur dessa forum på grund av sin kommunistkoppling.

Regeringskansliet är dock något annat, menar Hultqvist.

– I regeringskansliet kan de ta del av all information och dessutom påverka politiken på daglig basis, säger försvarsministern till TT.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons