Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

SD vill att sänkt bensinskatt blir permanent

Sverigedemokraterna vill att den tillfälligt sänkta skatten på bensin och diesel blir permanent.
Kostnaden för staten väntas bli tolv miljarder per år.
Politik • Publicerad 4 maj 2022
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Sverigedemokraterna (SD) presenterade på onsdagen sin vårändringsbudget för 2022.

SD-ledaren Jimmie Åkesson uppger att den handlar mycket om hur inflationshotet ska bemötas.

Annons

– Regeringen tar inte hotet på tillräckligt stort ansvar. Det krävs en budget som adresserar inflationshotet, säger han.

Åkesson pekar på att pensionärer, barnfamiljer och folk på landsbygden kan drabbas hårt av stigande priser.

Därför föreslår SD bland annat att den tillfälliga sänkningen av skatten på bensin- och diesel, som trädde i kraft i maj, permanentas. Den sänker priset vid pump med 1,30 kronor litern. Den tillfälliga skattesänkningen är annars planerad att upphöra till sista september.

Kostnaden för staten i form av lägre skatteinkomster beräknas bli tre miljarder kronor i år och tolv miljarder per år framöver.

SD:s vårändringsbudget innehåller även en miljard kronor till stöd för Ukraina och en halv miljard kronor till polisen, vilket presenterades i tisdags.

En fråga är om SD kan komma att rösta för regeringens förslag om ett garantitillägg från augusti för att höja pensionerna för de som har lägst pensioner. Det beror på om M, KD, L och SD kan komma överens ett alternativ förslag för att stärka pensionärers ekonomi.

– Jag tror och hoppas att det går, men blir vi inte överens blir det ja till regeringens förslag, säger SD:s ekonomisk politiske talsperson Oscar Sjöstedt.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons