Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Se rakt in i kameran under videomöten

Titta rakt in i kameran under videomöten, då är chansen större att upplevas som mera social.
En helt annan sak är dock mindre viktig under videomöten, visar en ny studie.
Arbete • Publicerad 3 februari 2022
Drottning Silvia och Kung Carl Gustaf rekommenderas att titta rakt in i kameran under videomöten. Arkivbild.
Drottning Silvia och Kung Carl Gustaf rekommenderas att titta rakt in i kameran under videomöten. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

När restriktioner nu släpps världen över och inte bara i Sverige hoppas många på en återgång till ett normalt arbetsliv. Men för de arbetsgivare och medarbetare som tänker hålla fast vid videomöten har en grupp forskare vid Göteborgs universitet och Stanford i Kalifornien några råd om vad man bör ha i åtanke.

"Efter att tidigare ha fokuserat på vad som orsakar Zoom-trötthet ville vi undersöka mer positiva aspekter av videomöten. Vi undrade vad man som mötesdeltagare kan göra för att uppfattas mer positivt", säger Géraldine Fauville, biträdande universitetslektor i pedagogik vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Annons

Deltagarna i studien fick se ett urval av skärmdumpar och därefter gradera i vilken grad de uppfattade personerna som sympatiska, trovärdiga eller hotfulla.

Bland de 4 000 personer som globalt deltog i studien framträdde några tydliga detaljer:

"För att uppfattas som mer sympatisk och närvarande i diskussionen ska man titta rakt på kameran, inte på de andra deltagarnas ansikten på skärmen eller åt sidan. Kameran ska också vara placerad i minst ögonhöjd för att det ska bli en hög kameravinkel", säger Géraldine Fauville

Däremot behöver man inte oroa sig för avståndet till själva kameran. Det ska inte ha någon större betydelse för hur deltagarna uppfattar andra personer under mötet.

Artikeln har nu publicerats i den vetenskapliga tidskriften Technology, Mind, and Behaviour.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons