Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Självständiga Belarus förste ledare död

Självständiga Belarus första president – som var med och upplöste Sovjetunionen med sin signatur – har avlidit.
Belarus • Publicerad 4 maj 2022
Stanislav Sjusjkevitj (höger) skakar hand med Boris Jeltsin i Minsk i december 1991, när de skrivit under överenskommelsen som formellt upplöste Sovjetunionen. Arkivbild.
Stanislav Sjusjkevitj (höger) skakar hand med Boris Jeltsin i Minsk i december 1991, när de skrivit under överenskommelsen som formellt upplöste Sovjetunionen. Arkivbild.Foto: Aleksandr Zemljanjsjenko/AP/TT

Stanislav Sjusjkevitj blev 87 år gammal och dödsfallet bekräftas av hans fru.

Sjusjkevitj var ordförande i den belarusiska delrepublikens högsta sovjet när han i december 1991 skrev under den överenskommelse som innebar att Sovjetunionen upplöstes. Unionen ersattes med Oberoende staters samvälde, där Belarus och Ukraina ingick som självständiga stater.

Annons

De andra två som skrev under var Boris Jeltsin, som hade valts till rysk president några månader tidigare, samt Leonid Kravtjuk, som skulle bli den förste presidenten i självständiga Ukraina.

Det var Sjusjkevitj som sedan fick i uppgift att ringa och berätta nyheten för den sista sovjetledaren Michail Gorbatjov, som sägs ha slängt på luren när han insåg att USA:s dåvarande president George Bush redan hade fått höra vad som hänt.

Stanislav Sjusjkevitj var Belarus president fram till valet 1994, då han besegrades av Aleksandr Lukasjenko, som kopplade ett hårt grepp om makten och än i dag styr landet som diktator. Sjusjkevitj sällade sig till oppositionen och höjde med jämna mellanrum rösten mot regimen.

– Vi hoppas att en statsbegravning kommer att arrangeras, men ingen har kontaktat oss än, säger hans fru till AFP.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons