Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sju ryska banker hotas av Swift-sanktioner

EU överväger att stänga av sju ryska banker från Swift-systemet, enligt ett utkast till beslut som nyhetsbyrån Bloomberg tagit del av.
De ryska storbankerna Gazprombank och Sberbank är inte med på listan.
Ekonomi • Publicerad 1 mars 2022
VTB Bank står på EU:s lista över banker som kan stängas av från Swift. Arkivbild.
VTB Bank står på EU:s lista över banker som kan stängas av från Swift. Arkivbild.Foto: Pavel Golovkin AP/TT

På listan som läckt ut till Bloomberg finns i stället VTB Bank, Bank Rossiya, Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Sovcombank och VEB.RF. Listan kan fortfarande komma att förändras inför ett slutligt beslut.

VTB handelsstoppas i London

Samtidigt meddelar Londonbörsen att brittiska finansmyndigheter har handelsstoppat VTB Bank:s depåbevis, som normalt går att handla där. Beskedet kommer sedan nya brittiska sanktioner mot bland annat VTB Bank trädde i kraft på tisdagen.

Annons

Tidigare har handeln med depåbevis i VTB Capital, den ryska bankkoncernens tradingbolag, också stoppats på Londonbörsen.

Den ryska storbanken Sberbanks depåbevis går dock fortfarande att handla. Det rasar med 17 procent på tisdagen, vilket utökar nedgången sedan årsskiftet till 95 procent.

Europeiska banker med stor exponering mot Ryssland har också haft det tufft på marknaden sedan Ryssland inledde sitt pågående invasionskrig mot grannlandet Ukraina och väst svarat med massiva sanktioner.

Aktien i österrikiska Raiffeisen, som tillhör de europeiska banker med störst exponering mot den ryska ekonomin, faller med drygt 6 procent och har därmed sedan årsskiftet tappat 47 procent av sitt värde.

Moskvabörsen stängd

Franska Société Générale och italienska Unicredit är också stora i Ryssland. Deras aktier backar med 4,8 respektive 3 procent, vilket gör att de tappat nästan en femtedel av sina börsvärden sedan årsskiftet.

Handeln på Moskvabörsen är sedan i måndags stängd.

Frankfurtbörsens operatör Deutsche Börse har stoppat handeln med 16 ryska depåbevis och både Nasdaq och New York-börsen har också stoppat handeln med listade ryska värdepapper, i avvaktan på tydligare sanktionsbesked.

Fakta: Det här är Swift

Kommunikationssystemet Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) har över 11 000 banker som medlemmar i 200 länder, som dagligen skickar omkring 40 miljoner meddelanden i systemet för att möjliggöra internationella överföringar av pengar.

Systemet bygger på BIC-koder och IBAN-nummer, som gör att pengarna hamnar på rätt konto och i rätt bank.

Swift är privatägt och baserat i EU-landet Belgien, vilket i korthet innebär att organisationen lyder under belgisk lag och EU:s direktiv och regelverk.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons