Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sjukvården: Det dröjer innan vi kan masstesta

Regeringens löften om bredare coronatestning och aktiv smittspårning inom kort möts av viss undran inom sjukvården. Flera regioner säger att det kommer att ta tid innan testning av alla med symtom kommer att kunna genomföras.
Coronaviruset • Publicerad 5 juni 2020
Socialminister Lena Hallengren (S).
Socialminister Lena Hallengren (S).Foto: Sören Andersson/TT

– Vi behöver åtminstone några veckor på oss att förbereda oss, säger Mats Brännström, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Västernorrland, till SVT Nyheter Västernorrland.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och socialminister Lena Hallengren (S) lovade på torsdagen tester av alla med symptom på statens bekostnad. Det ska bygga en överenskommelse mellan staten och regionerna, som dock ännu inte är undertecknad men detaljerna väntas klarna i nästa vecka.

Annons

Men Brännström säger att hans region inte klarar betinget.

– Vi har inte personalresurser för att klara den här provtagningen inom den ordinarie hälso- och sjukvården.

Även Region Örebros biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Adolfsson, säger att det kan dröja veckor innan regionen kan erbjuda tester för alla som vill, rapporterar SVT Nyheter Örebro.

Och då kommer det sannolikt att handla om test-kit som man själv kan använda och skicka in.

Även Region Dalarna säger att det kommer att dröja innan uppdraget kan utföras.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons