Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skärpt eldningsförbud: "Extremt stor risk"

Det fortsatt torra och varma vädret har lett till hög brandrisk i skog och mark. Fler kommuner och län väljer nu att införa skärpt eldningsförbud
Väder • Publicerad 12 juni 2023
Det varma torra vädret har lett till fler eldningsförbud i Sverige. Arkivbild.
Det varma torra vädret har lett till fler eldningsförbud i Sverige. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Risken för bränder i skog och mark är extremt stor i södra Sverige.
Risken för bränder i skog och mark är extremt stor i södra Sverige.Foto: Johan Hallnäs/TT

Brandrisken är extrem, skriver länsstyrelsen i Stockholm i ett pressmeddelande. I samråd med länets räddningstjänster och utifrån SMHI:s prognoser har länsstyrelsen infört skärpt eldningsförbud i hela länet.

Även bland annat Gotland, Västmanland och Södermanland inför från och med nu ett så kallat skärpt eldningsförbud. I Jönköpings län införs skärpt eldningsförbud från tisdag.

Annons

Sedan tidigare råder skärpt eldningsförbud i flera kommuner i Västra Götaland, Dalarna och i Kalmar och Kronobergs län.

Förbudet gäller tillsvidare och innebär att det är förbjudet att grilla med fast bränsle (till exempel ved eller kol) vid allmänna grillplatser utanför sammanhållen bebyggelse.

Däremot är det inte förbjudet att laga mat på utrustning som drivs med gas eller vätska, som exempelvis i stormkök, förutsatt att det inte finns risk för brandspridning.

Grillning på egen tomt inom sammanhållen bebyggelse är tillåtet, så länge anordningen är utformad och placerad så att ingen risk för brandspridning finns.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons