Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skatteverket hittade hundratals bluffbolag

Drygt 250 bolag som misstänks vara oseriösa och har avregistrerats för F-skatt och moms efter att Skatteverket skärpt sina kontroller, rapporterar .
Ekonomi • Publicerad 6 september 2022
Skatteverkets har skärpt sina kontroller av bolag. Arkivbild.
Skatteverkets har skärpt sina kontroller av bolag. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

”Vi kan göra en hel del på vår egen kammare för att försvåra för de kriminella”, säger Åsa Gabrielsson som är verksamhetsutvecklare inom Skatteverkets program för ”allvarligt skatteundandragande” till tidningen.

Regeringen tillsatte i december 2021 en utredning för att motverka att aktiebolag och företag används för att begå brott, men förslag väntas först presenteras sommaren 2023. Skatteverket bestämde sig dock för att vidta egna åtgärder för att upptäcka oegentligheter. Det har gjorts genom att följa upp förändringar i bolagens deklarationer.

Annons

"Det är mycket lättare att stoppa brottslighet den här vägen än att försöka agera i efterhand”, säger Åsa Gabrielsson till Dagens industri.

Mellan hösten 2021 och sommaren 2022 sorterades 340 företag ut för kontroll och av dessa har 254 blivit föremål för olika åtgärder. Gemensamt för bolagen var att alla hade gjort oanmälda ägar- eller styrelseändringar.

Under hösten vill Skatteverket införa ytterligare åtgärder då sämre konjunktur och högre elpriser kan fresta fler företag att sälja till oseriösa köpare.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons