Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skatteverket vill samköra myndighetsregister

Politik • Publicerad 1 februari 2022
Skatteverkets generaldirektör Katrin Westling Palm. Arkivbild.
Skatteverkets generaldirektör Katrin Westling Palm. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/TT

Skatteverket vill att myndigheter lättare ska kunna dela och samköra information sinsemellan med hjälp av artificiell intelligens, i syfte att komma tillrätta med gängkriminalitet, penningtvätt, illegal arbetskraft och bidragsfusk. I dag hindras det bland annat av sekretess, rapporterar Dagens Nyheter.

– Svenska myndigheter sitter på en guldgruva, men vi får bara borra i den med plaströr, säger Skatteverkets generaldirektör Katrin Westling Palm till tidningen.

Annons

Moderaterna har tidigare rest frågan och förslaget har – enligt DN – stöd av C, KD, L och SD i socialförsäkringsutskottet och har därmed majoritet i riksdagen.

Katrin Westling Palm vill också att myndigheter ska få förvalta biometriska id-handlingar, det vill säga information om unika fysiska egenskaper hos människor – som fingeravtryck.

– Med maskinella urval och säkra identiteter skulle vi effektivt kunna komma åt många brott.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons