Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skelett från T-rex går under klubban i Europa

Ett 67 miljoner år gammalt Tyrannosaurus rex-skelett.
Det är vad man kan lägga vantarna på vid en auktion i Schweiz.
Schweiz • Publicerad 11 mars 2023
En detalj av ett Tyrannosaurus rex-skelett. Arkivbild.
En detalj av ett Tyrannosaurus rex-skelett. Arkivbild.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Försäljningen markerar den första av sitt slag i Europa – och endast den tredje globalt – där ett skelett av en hel T-rex auktioneras ut, uppger auktionshuset Koller i Zürich.

Skelettet, kallat Trinity, är 3,9 meter högt och har värderats till mellan sex och åtta miljoner schweizerfranc, motsvarande omkring 70–90 miljoner svenska kronor. Men Christian Link på auktionshuset tror att slutsumman kommer bli högre.

Annons

– Trinity är ett av de mest spektakulära Tyrannosaurus rex-skeletten som existerar, ett välbevarat och mästerligt restaurerat fossil.

Enligt auktionshuset har endast 32 skelett av vuxna T-rex hittats runtom i världen.

Skelettet Trinity består av tre olika T-rex. De grävdes fram mellan 2008 och 2013 i delstaterna Montana och Wyoming i USA. Skallen består av en enda dinosaurie.

Auktionsförsäljning av dinosaurieskelett och andra fossiler har samlat in tiotals miljoner dollar de senaste åren. Experter har dock varnat för att handeln kan missgynna vetenskapen när exemplaren placeras i privata händer.

Trinity auktioneras ut den 18 april.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons