Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skydda dig från stöld under utlandssemestern

Utlandssemester ska vara sol och bad och njuta av lediga dagar. Men riskerna är också stora för att bli bestulen, varnar Stöldskyddsföreningen.
Brott • Publicerad 9 juli 2022
Använd hotellets värdeskåp och lämna aldrig väskan utan uppsikt – det är några av tipsen för att slippa bli bestulen under utlandssemestern. Arkivbild.
Använd hotellets värdeskåp och lämna aldrig väskan utan uppsikt – det är några av tipsen för att slippa bli bestulen under utlandssemestern. Arkivbild.Foto: Halvard Alvik/NTB/TT

Resandet har ökat kraftigt efter att pandemins verkningar – med bland annat reserestriktioner – nu har lättat.

Före pandemin lät Stöldskyddsföreningen (SSF) Demoskop göra en undersökning. Där uppgav var femte som brukar semestra utomlands att de någon gång blivit utsatta för ficktjuvar under en resa.

Annons

Ett sådant läge – att plötsligt stå utan telefon, pass eller pengar på resan – kan ställa till stora problem. Men det finns mycket som kan försvåra för tjuven.

"Bor man på hotell tycker jag att man ska använda de värdeskåp som finns antingen på rummet eller i receptionen för förvaring av sina värdesaker medan man är på stranden eller går ut på stan", säger Lina Nilsson rådgivare på SSF, i ett pressmeddelande.

SSF varnar också för att koppla upp sig på öppna nätverk. Bedragare kan skapa egna nätverk i syfte att få tillgång till turisters lösenord och konton vid uppkoppling.

"Man kan använda okända nätverk utomlands för att läsa nyheter till exempel, men ska man betala räkningar eller göra annat som kräver inloggning med bank-id eller lösenord bör man i stället använda sin egen surf på mobilen", säger Nilsson.

SSF-tips för en säkrare semester

Ta med så få värdesaker som möjligt till stranden eller på stan.

När du badar ensam, använd en vattentät behållare för dina värdesaker som du kan ha med dig ut i vattnet.

När du besöker en restaurang eller uteservering, tänk på att aldrig lämna väska, mobil eller plånbok utan uppsikt.

Lämna aldrig ifrån dig kontokortet och dölj kortkoden vid köp och uttag.

Använd hotellets värdeskåp för förvaring av värdesaker som pass, smycken och kort.

Gör inte bankärenden när du använder öppna nätverk.

Källa: Stöldskyddsföreningen

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons