Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Slutstrid i valet: Hålla med eller söka konflikt

Landsmodern, sanningssägaren och den hyggliga snubben. Nu gör partiledarna sitt yttersta för att sticka ut under valets slutdebatter.
Politik • Publicerad 8 september 2022
Statsminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) under "Statsministermötet" i SVT.
Statsminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) under "Statsministermötet" i SVT.Foto: Christine Olsson/TT
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M).
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M).Foto: Christine Olsson/TT
Statsminister Magdalena Andersson (S).
Statsminister Magdalena Andersson (S).Foto: Christine Olsson/TT

Under de kommande dagarna kommer vi få se en rad skilda debattstrategier hos partiledarna, enligt de experter som TT har pratat med.

En stor skillnad som redan har synts i debatten är hur statsministerkandidaterna Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) vill framstå.

Annons

Något som de visade prov på under debatten "Statsministermötet" i SVT under onsdagen, enligt Lars Nord, professor i politisk kommunikation vid Mittuniversitetet.

– Magdalena Andersson höll med Ulf Kristersson nästan hela tiden. Det var så att man nästan tappade hakan. Det var mycket överraskande. Jag tror att hon ville visa ett ledarskap och någon slags nationell samling i en svår tid.

Lars Nord får medhåll från Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och aktiv socialdemokrat.

Han menar att Magdalena Andersson vill framstå som statsmannamässig. Hon har även som strategi att slå hårt mot Sverigedemokraterna för att försvåra samverkan för motståndarna.

Ska minnas hur illa det är

Ulf Kristersson har i stället som strategi att hitta konfliktytor. Han vill utnyttja det faktum att Socialdemokraterna styrt landet i åtta år, enligt Bjereld.

– Han vill att det man ska minnas från debatten är hur illa ställt det är i Sverige.

Sverigedemokraterna försöker hitta en strategi där de kan balansera sin kritik mot etablissemanget mot att framstå som en lojal del av ett regeringsalternativ, enligt Nord.

– De får snarare satsa på att angripa motståndarpartierna än de partier som man eventuellt ska liera sig med.

Partierna försöker ofta flytta fokus till frågor där de har högt förtroende bland väljarna.

– Vänsterpartiet, till exempel, har legat lågt med att kritisera Sverigedemokraterna. Man talar i stället mycket om traditionella vänster-höger-frågor. Det gör man för att man vill locka till sig socialdemokratiska väljare som tycker att de här frågorna är viktiga, säger Bjereld.

Annons

Annie Lööf (C) har som strategi att försöka framställa sig som den enda genuint liberala kraften för att locka väljare från Liberalerna.

– Hon vill framställa sig som en samlad kraft i den breda mitten. Det är lite landsmoder över henne också, säger statsvetaren Ulf Bjereld.

Liberalernas partiledaren Johan Pehrson vill i stället att fokus hamnar på hjärtefrågan skolan, och han har en annan framtoning under debatterna.

– Som den hyggliga snubben som låter förnuftet råda i politiken, säger Bjereld.

Kan få se rekvisita

Vi kan även få se partier som tar med sig rekvisita under de kommande dagarnas debatter. Något som kanske främst de mindre partierna överväger för att öka sin synlighet, enligt Lars Nord.

Som exempel tar han Ebba Busch som tog med sig en falukorv till en debatt i Sveriges Radio, och det äldre exemplet från valrörelsen 2014 där Gustav Fridolin (MP) hade med sig en kolbit till debatterna.

– Frestelsen kan vara att göra något spektakulärt som får stor uppmärksamhet. Men det finns en risk med det också. Ebba Busch falukorv har mestadels nästan förlöjligats av vad jag har sett, man har sagt att det var konstigt att visa en falukorv i radio.

Fakta: Sista stora tv-debatterna innan valet

Torsdag 8 september: ”Debatten” TV4, 20.00-22.00.

Alla partiledarna debatterar på plats i Stiga Sport Arena i Eskilstuna inför en publik på 3000 personer.

Fredag 9 september: "Slutdebatten” SVT1, 20.00-22.00.

Sex ämnen debatteras: Elpriserna, klimatet, vården, skolan, segregation och kriminalitet.

Lördag 10 september: "Statsministerduellen” TV4, 20.00-22.00.

Direktsänd debatt mellan Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) på Nalen i Stockholm.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons