Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

SMHI: Det värsta är över

Efter regn kommer solsken, i alla fall tillfälligt.
Torsdagen och fredagen erbjuder en paus från regnovädret i stora delar av Sverige – men till helgen kan det komma skurar igen.
– Det värsta ska väl vara över i alla fall, säger meteorologen Erik Höjgård-Olsen.
Väder • Publicerad 17 augusti 2023
Ovädret Hans och efterföljande skyfall har orsakat problem med översvämningar på flera håll i landet. Men nu är de värsta skyfallen över, enligt SMHI. Arkivbild.
Ovädret Hans och efterföljande skyfall har orsakat problem med översvämningar på flera håll i landet. Men nu är de värsta skyfallen över, enligt SMHI. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Den senaste tidens regnoväder har orsakat översvämningar och stora problem runt om i landet. Men nu ligger det värsta bakom oss, enligt SMHI.

– Ett högtryck har letat sig in över landet och på de flesta håll väntas det uppehållsväder under torsdagen. Det finns också utrymme för en hel del sol, säger Erik Höjgård-Olsen.

Varningar ligger kvar

Annons

Möjligtvis kan lätta skurar förekomma på gränsen mellan norra Götaland och södra Svealand.

En rad varningar för översvämningar och höga vattenflöden kvarstår dock i mellersta Sverige. Bland annat har det utfärdats röda varningar, den högsta varningsnivån, för höga flöden i Delångersån i trakterna runt Hudiksvall, Marnäsån och Kolningsån i Dalarna samt Gavleån utanför Gävle.

Jönköpings län, och eventuellt delar av Halland och Östergötland, kan dock räkna med kraftigare skurar igen under fredagen.

– Det är ett område som i nuläget inte har några varningar för höga flöden eller översvämningar, men även där är väl markerna ganska så mättade så stora regnmängder kan säkert orsaka konsekvenser där.

Regn på söndag

I övriga landet ser fredagen, och även lördagen, ut att bjuda på fint väder. Men under natten till söndagen drar ett regnområde återigen in över stora delar av landet.

Mest väntas det regna i de centrala delarna av Götaland och Svealand.

– Det kommer att röra sig nordost upp över landet över söndagsdygnet. Regnområdet ser faktiskt ut att ha minskat ganska mycket i mängder, men återigen är vi väl i ett läge där varje millimeter räknas på många håll, säger Erik Höjgård-Olsen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons