Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

SMHI varnar – extremt höga vattenflöden väntas

SMHI har utfärdat röda varningar för höga vattenflöden i samband med att stora regnmängder väntas i landet på måndag.
– Det är ovanligt höga flödesnivåer som i genomsnitt återkommer bara vart 50:e år, säger Niclas Hjerdt, hydrolog på SMHI.
Väder • Publicerad 5 augusti 2023
De kraftigaste flödesnivåerna på 50 år väntas i delar av södra Sverige på måndag. På bilden översvämning i Skåne 2016. Arkivbild.
De kraftigaste flödesnivåerna på 50 år väntas i delar av södra Sverige på måndag. På bilden översvämning i Skåne 2016. Arkivbild.Foto: Björn Lindgren/TT

De röda hydrologiska varningarna den högsta varningsnivån – gäller ett stort område i södra Sverige som sträcker sig mellan sjöarna Vänern och Vättern och vidare upp mot norska gränsen.

Det ovanligt kraftiga regnet, som enligt SMHI kan uppgå till 70 millimeter på sina håll, riskerar leda till höga och extremt höga flöden i vattendrag.

"Redan klafsblött"

Annons

– Det här området har redan fått en del regn och är relativt vattenmättade. De har inte så stor förmåga att ta emot det här regnet, marken är redan klafsblöt. Vattendrag kan behöva leda bort vattnet och det blir snabbt väldigt stora vattenvolymer, förklarar Niclas Hjerdt.

För samhällen kan det få många konsekvenser i form av olika typer av störningar.

– Det kan bli trafikstörningar och lokala översvämningar på låglänta områden och i källare. Vägtrummor kan spolas bort och en hel väg kan falla ihop. Det finns många sådana känsliga platser som kan få konsekvenser när så mycket vatten ska fram, säger Niclas Hjerdt.

Se över källaren

Det föreligger en allmän översvämningsrisk och även de som inte befinner sig i närheten av vattendrag kan drabbas. Men det går att vara förberedd för att minska risken för skador.

– Man ska se över vad man har i källare, man behöver inte ha de värdefullaste sakerna där. Vatten kan komma in bakvägen från avloppsledningar i folks bostäder och det är inte det roligaste.

– Det kan också tänkas bli störningar i kommunikationer om det blir stora regnmängder. Det gäller att vara uppmärksam och hålla sig informerad när man ger sig ut i trafiken, råder han.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons