Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

SMHI varnar för skyfall i söder

SMHI varnar för skyfallsliknande regn i stora delar av södra Sverige på tisdagen. Samtidigt är flera platser i mellersta delen av landet fortsatt översvämmade.
– Norr om Vättern överlappar varningarna varandra, säger Ida Dahlström, meteorolog vid SMHI.
Väder • Publicerad 14 augusti 2023
Mer regn väntas på tisdagen. Arkivbild.
Mer regn väntas på tisdagen. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ett kraftigt regnväder väntas leta sig norrut över Sverige på tisdagen. SMHI har utfärdat en gul varning – den lägsta av tre nivåer – för skyfallsliknande regn i ett område söder om ett stråk mellan Göteborg, Örebro och Nyköping.

Strax norr om det nya regnområdet är en stor mängd sjöar och vattendrag kraftigt översvämmade. SMHI har den senaste veckan utfärdat varningar för bland annat höga vattenflöden i ett bälte från Örebro län till södra Västernorrland.

Lokala översvämningar

Annons

Tisdagens skyfallsliknande regn kan nu komma att orsaka lokala översvämningar även i södra Sverige om det vill sig riktigt illa.

– Det är osäkert vilka områden som kommer att få mest regn, och det gör en stor skillnad om regnet faller över till exempel en skog eller en stad. I en stad skulle exempelvis vissa vägar, dagvattensystem och källare kortvarigt kunna bli översvämmade, säger Ida Dahlström.

Blött norr om Vättern

I ett område mellan Hallsberg och Vättern sammanfaller under tisdagen två sorters gula varningar: en för skyfallsliknande regn och en för högt vattenflöde.

– Där vi redan har hydrologiska varningar, såsom norr om Vättern, vill man så klart inte ha mer regn eftersom det ger en ökad risk för fortsatta besvär när det gäller flöden i området, säger Ida Dahlström.

Regnvädret väntas fortsätta norrut under tisdagskvällen, och då passera några av de mest översvämmade områdena. Enligt SMHI:s prognos väntas regnvädret samtidigt avta i styrka, vilket gör att det mattas av på färden norrut.

– Regnet kommer att passera södra Norrland under sen tisdag, men mängderna når då inte upp till vår varningsnivå.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons