Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Smittorekord i Danmark – 28 000 nya covidfall

Med drygt 28 000 nya covidsjuka sätter Danmark ett nytt dygnsrekord under pandemin.
Danmark • Publicerad 5 januari 2022
Drygt 28|000 nya fall av covid-19 i Danmark, vilket är den högsta noteringen under ett enskilt dygn under hela pandemin. Arkivbild.
Drygt 28|000 nya fall av covid-19 i Danmark, vilket är den högsta noteringen under ett enskilt dygn under hela pandemin. Arkivbild.Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix/AP

Det nya rekordet med 28 283 fall av covid-19 det senaste dygnet förvånar inte Henrik Nielsen, professor och överläkare på infektionsavdelningen vid Ålborgs universitetssjukhus.

– Det är förväntat med den smittsamma variant vi har nu och med tanke på att vårt samhälle är ganska öppet.

80 får intensivvård

Annons

Överläkaren tänker på den den nya virusvarianten omikron, som står för runt 90 procent av covidfallen i Danmark.

– Så länge det finns mottagliga danskar som ännu inte har haft infektionen kommer det att fortsätta med höga smittotal dagligen. Jag tror att det kommer att vara så fortsatt i januari, säger Henrik Nielsen.

I dagarna runt nyår registrerades runt 20 000 nya fall i Danmark per dag, men även om smittan skenar blir inte effekten att trycket på sjukvården ökar i samma takt. Under onsdagen vårdades 784 personer smittade med covid-19 på danska sjukhus, vilket är tio färre än under tisdagen. Av dessa får 80 patienter intensivvård.

– Jag väljer att se det som lite positivt att stigningstakten i antalet sjukhusinläggningar inte har fortsatt. Så får vi se den följande veckan om toppen är nådd, säger Henrik Nielsen.

Fortsatta restriktioner

I måndags meddelade den danska smittskyddsmyndigheten Statens Serum Institut (SSI) att risken för att hamna på sjukhus vid smitta med omikronvarianten var hälften så stor jämfört med om en person smittats med deltavarianten.

Efter det beskedet ansåg oppositionspartier som Venstre och Konservative att vissa coronarestriktioner skulle hävas, men landets epidemikommission föreslår att restriktionerna fortsatt ska gälla.

I mitten av december stängdes exempelvis diskotek, biografer, teatrar och museer i Danmark. Restriktionerna gäller i nuläget fram till den 17 januari.

Fakta: Pandemin i Danmark

Under onsdagen registrerades 28 283 nya fall av covid-19 i Danmark – det är landets högsta dygnsnotering under hela pandemin.

Det nya covidrekordet bygger på runt 230 000 genomförda PCR-tester det senaste dygnet och det gör att lite över tolv procent av de testade har en påvisad infektion.

Det har även genomförts drygt 260 000 snabbtester, men resultaten för dessa tester räknas inte in i de dagliga siffrorna från den danska smittskyddsmyndigheten Statens Serum Institut (SSI).

Danmark, med drygt 5,8 miljoner invånare, är det land i världen som testat flest människor per capita under hela pandemin. Totalt har det genomförts drygt 55 miljoner PCR-tester i landet.

Sammanlagt har 3 322 personer som har haft påvisad covid-19 avlidit i landet.

Källor: SSI, Worldometers.info

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons