Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Snart kan rean på id-kort vara över

Priset på nationella id-kort kan från och med årsskiftet vara tillbaka på den ursprungliga nivån 400 kronor. Det rabatterade priset som infördes i våras för att stävja passkaoset bedöms ha spelat ut sin roll.
Samhälle • Publicerad 2 september 2022
Priset på nationella id-kort sänktes i våras när väntetiderna för pass var mycket länga. Här ser personer köa för tillfälliga pass vid passpolisen på Arlanda i juni. Arkivbild.
Priset på nationella id-kort sänktes i våras när väntetiderna för pass var mycket länga. Här ser personer köa för tillfälliga pass vid passpolisen på Arlanda i juni. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Polismyndigheten har hemställt hos regeringen om att ansökningsavgiften för ett nationellt id-kort från och med den 1 januari 2023 ska återgå till de 400 kronor som gällde tidigare, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Den 10 maj i år sänktes avgiften för ansökan om nationellt id-kort tillfälligt till 100 kronor. Regeringen fattade beslut om prissänkningen som Polismyndigheten tog initiativ till för att få fler att välja id-kortet som resehandling när väntetiderna för att få ett pass var som värst.

Annons

Nationellt id-kort fungerar lika bra som pass i alla EU- och Schengen-länder och kan levereras inom en vecka från ansökan.

Polismyndigheten bedömer att prissänkningen fick önskad effekt i och med att ansökningarna om id-kort ökade påtagligt och därmed minskade trycket på pass.

"Eftersom leveranstiderna för pass sannolikt kommer att återgå till det normala senare under 2022, bedömer Polis­myndigheten inom den nationella särskilda händelsen för pass att den tillfälliga sänkningen av avgiften för ansökan om nationellt id-kort bör upphöra att gälla från och med 1 januari 2023", skriver Polismyndigheten.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons