Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Socionomer ska lära sig bryta ungas brottslighet

I gängkonflikternas spår vill regeringen att kriminalitet bland ungdomar ska bli ett obligatoriskt utbildningsmoment för blivande socionomer.
Skola • Publicerad 17 augusti 2023
Utbildningsminister Mats Persson (L), socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) samt utredaren Michael Tärnfalk, som ska se över socionomutbildningen med fokus på ungdomsbrottslighet.
Utbildningsminister Mats Persson (L), socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) samt utredaren Michael Tärnfalk, som ska se över socionomutbildningen med fokus på ungdomsbrottslighet.Foto: Mickan Palmqvist/TT

Orsaken är den växande kriminaliteten bland unga. Den organiserade brottsligheten är systemhotande och gängkriminella rekryterar unga för att begå brott, framhåller utbildningsminister Mats Persson (L) vid en pressträff.

– Regeringen har detta som en av våra prioriterade frågor, säger han.

Annons

Nu tillsätts en ny utredning och särskild utredare blir Michael Tärnfalk, lektor i socialt arbete vid Uppsala universitet.

Utredningen ska titta på hur studenterna ska få kunskap och förmåga att förebygga att unga börjar begå brott, att bryta en brottslig utveckling samt att förebygga återfall i brott.

Utredaren ska också se vilka möjligheter som finns att specialisera sig i socialt arbete inom området ungdomsbrottslighet.

– Inget barn föds ju kriminellt utan det är verkligheten omkring som formar barnet. Då är det oerhört viktigt att olika myndigheter samarbetar. Där är socialtjänsten ett nav, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Politisk detaljstyrning?

Redan i Tidöavtalet framgick att regeringen och Sverigedemokraterna vill förändra socionomutbildningen, och göra kriminalitet bland ungdomar till ett obligatoriskt utbildningsmoment. Det har väckt kritik bland en rad företrädare för utbildningen, som motsätter sig det de anser vara politisk detaljstyrning av en akademisk utbildning.

– Samhällsproblemet är så pass stort att vi menar att politiken måste träda in för att vi ska ge hela samhället rätt verktyg för att vi ska kunna pressa tillbaka kriminaliteten, kommenterar Mats Persson.

TT: Finns det risk att ett ökat fokus på unga gängkriminella under utbildningen ger mindre fokus på andra, betydligt större grupper som har sociala problem?

– Regeringen gör inte den bedömningen, utan vi gör bedömningen att det här är möjligt att rymmas inom den befintliga utbildningstiden som finns i dag, säger Mats Persson.

"Inget det satsas på"

Utredaren Michael Tärnfalk anser att frågan om ungdomskriminalitet i allt för stor utsträckning har lämnats till andra professioner – sociologer, kriminologer och jurister. Därför kan man gå igenom en socionomutbildning utan att få den nödvändiga kompetensen för att jobba med ungdomskriminalitet.

– Det finns många duktiga socionomer som jobbar med de här frågorna, men det här är inget som det har satsats på, säger Michael Tärnfalk.

Annons

Uppdraget ska redovisas senast den 31 mars 2024.

Fakta: Så står det i Tidöavtalet

“Socionomutbildningen reformeras för att göra kriminalitet bland ungdomar till ett obligatoriskt utbildningsmoment. Möjlighet till specialisering på ungdomsbrott införs i utbildningen. Särskilda forskningsmedel anslås till området sociala insatser mot unga i kriminalitet”

Källa: Tidöavtalet

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons