Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Soldater i Mariupol: Ej möjligt att kapitulera

Ukraina • Publicerad 8 maj 2022
Röken stiger från stålverket Azovstal i Mariupol i lördags. Stålverket har varit under hård beskjutning.
Röken stiger från stålverket Azovstal i Mariupol i lördags. Stålverket har varit under hård beskjutning.Foto: Alexei Alexandrov/AP/TT

Soldaterna som är kvar i det enorma tunnelsystemet under stålverket Azovstal – den sista militära ukrainska närvaron i den belägrade och i stort sett ödelagda storstaden Mariupol – säger att de inte kommer att kapitulera för de ryska styrkorna.

Bland de uppskattningsvis 2 000 stridande ukrainare som är kvar finns soldater från det omdiskuterade Azovregementet.

Annons

– Vi, soldaterna som är stationerade i Mariupol, har bevittnat krigsbrott av Ryssland och den ryska armén. Vi är ögonvittnen. Att kapitulera är inte en möjlighet eftersom Ryssland inte bryr sig om våra liv, säger underrättelseofficeren Ilja Samoilenko i ett uttalande.

Samoilenko säger att det endast finns begränsade förnödenheter.

– Vi har fortfarande vatten. Vi har fortfarande ammunition. Vi har fortfarande våra vapen. Vi kommer att strida vidare till vi kan nå bästa möjliga utfall av den här situationen, säger Samoilenko.

I lördags evakuerade de sista civila från stålverkets tunnlar.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons