Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Solutbrott kan ge ovanligt kraftigt norrsken

Ett solutbrott, så kallad koronamassutkastning, beräknades träffa jorden vid 22-tiden på tisdagskvällen. Om vädret tillåter kan resultatet bli kraftigare norrsken än i januari – med eventuell repris på onsdagen.
Natur • Publicerad 1 februari 2022
Norrsken över Stockholm och Kungsholmen natten till den 15 januari i år.
Norrsken över Stockholm och Kungsholmen natten till den 15 januari i år.Foto: Lisa Abrahamsson/TT

En koronamassutkastning innebär att ett moln bestående av stora mängder plasma kastas ut från solen. Om molnet som rör sig i riktning mot jorden faktiskt träffar planeten som beräknat är sannolikheten för norrsken stor, enligt Urban Brändström, norrskensforskare vid Institutet för Rymdfysik i Kiruna.

– Från och med 22 i kväll och även i morgon kväll så bör man absolut vara uppmärksam. Då gäller det att titta mot norr och undvika att titta i mobilen så att man förlorar mörkerseendet, säger Urban Brändström vid 17-tiden på tisdagen.

Annons

Den 14 och 15 januari fylldes sociala medier av bilder på färgstarka norrsken tagna över hela landet. Tusentals människor häpnade över att för första gången få se de förtrollande himlafenomenen. Lika många fick buttert konstatera att de missat festen.

"Kan bli häftigare"

Enligt Urban Brändström finns dock potential att norrskenen blir ännu kraftigare den här gången.

– Förra gången var det ingen koronamassutkastning, utan ett koronahål på solen som gav norrsken. De brukar vara mer beskedliga, men den gången var det mer än vanligt. När solutbrotten träffar jorden blir det ofta ganska rejäla norrsken. Det är alltid svårt att säga säkert, men det kan bli häftigare än senast.

En grundförutsättning för att kunna se något är dock att vädret är klart. Och på tisdagen såg det dystert ut på de allra flesta håll i landet.

– Det ligger mycket moln över i stort sett hela landet. Det skulle kunna vara någon lucka här och där, främst i östra Svealand där det tidvis är lite mindre moln, säger Linus Karlsson, jourhavande meteorolog på SMHI.

Intresset ökar

Under onsdagen ser dock molntäcket ut att luckra upp sig på sina håll i den södra halvan av landet.

Den Visbybaserade norrskensjägaren Calle Bergstrand, som driver Facebookgruppen Norrsken Sverige, har de senaste veckorna märkt av ett explosionsartat intresse. Gruppen, som i dag har över 110 000 följare, har ökat med närmare 20 000 följare sedan mitten på januari.

Han håller tummarna för onsdagens något förbättrade väderprognos.

– Prognosbilden för norrsken ser ruskigt lovande ut, så vi får verkligen hoppas att vädret ger med sig. Inte minst för de stackars själarna som missade allt senast.

Fakta: Norrsken

Det finns både norrsken och sydsken – även kallade Aurora borealis respektive Aurora australis. Det är ljusfenomen som är vanligast i jordens polarområden.

Skenet bildas genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären initierar elektromagnetisk strålning (ljus).

Polarsken är ofta gulgröna till färgen. De kan också vara röda eller skifta i rödviolett. Vi kan endast se norrsken med blotta ögat på natten. I dagsljus krävs särskilda instrument för att se fenomenet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons