Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sömnbrist kan påverka hur unga uppfattar andra

Ett argt ansiktsuttryck kan tolkas som mindre trovärdigt och ett neutralt ansikte kan uppfattas som mindre attraktivt av en person med sömnbrist, visar en ny studie från Uppsala universitet.
Forskning • Publicerad 8 maj 2022
Forskare har undersökt hur unga med sömnbrist värderar rädda, arga och neutrala ansiktsuttryck. Arkivbild.
Forskare har undersökt hur unga med sömnbrist värderar rädda, arga och neutrala ansiktsuttryck. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Studien visar att unga mellan 18 och 35 år värderar arga, rädda och neutrala ansiktsuttryck annorlunda om de inte har fått tillräckligt med sömn.

För att få fram resultatet använde sig forskarna av eyetracking, en sensorteknologi som kan läsa av vad en person tittar på i realtid. De 45 deltagarnas ögonrörelser mättes när de tittade på olika ansikten efter en natt utan sömn respektive efter en natt med åtta timmars sömn.

Annons

– Det kan få jättesvåra konsekvenser med tanke på hur många som lider av sömnbrist eller som jobbar natt, som till exempel poliser och läkare. Om vi tittar på andras ansiktsuttryck och tolkar det annorlunda – så dömer vi också annorlunda, säger Lieve van Egmond, medförfattare till studien och doktorand vid Uppsala universitet.

Riskerar ensamhet

Ansiktstolkningen kan också få effekter på det sociala livet, enligt forskarna.

– Om en vän visar rädsla och du inte kan tolka det blir du mindre motiverad att ge stöd. På lång sikt kan det leda till ensamhet, eftersom andra kommer uppfatta dig på ett negativt sätt och du riskerar själv att bli omotiverad till att umgås med andra på grund av feltolkningar.

Kan påverka äldre

Resultatet skiljde sig inte mellan deltagarna i studien, oavsett om en deltagare var 20 eller 35 år, vilket indikerar på att även äldres bedömning av ansiktsuttryck kan påverkas av sömnbrist.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att titta närmare på hur det är för äldre, människor med kronisk sömnbrist och folk som jobbar natt. Dels för att se vad som händer i dessa grupper men också vad vi kan göra för att hjälpa dem att göra en bra bedömning, säger Lieve van Egmond.

Fakta: Sömn återställer kroppen

De flesta behöver mellan sex och nio timmar sömn per dygn.

Under sömn pågår fysiologiska förändringar för att återställa balansen i kropp och psyke. Vid sömnbrist blir återställningen inte så komplett som den bör, vilket kan ge viss ökad risk för bland annat diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

Många har stundtals problem med sömnen. Bra tips för att sova bättre är regelbunden motion och att se över koffein- och alkoholintag. Även avslappning och ett mörk, svalt sovrum kan hjälpa.

Källa: Stressforskningsinstitutet, Stockholm universitet

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons