Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sonen dödades av polis: ”Det kan bli krig”

Hennes son sköts till döds av en polis med ett halvautomatiskt vapen. Samma dag blev Fouzia Almarou aktiv i Black Lives Matter.
Nu hoppas hon att protestvågen i USA ska leda till rättvisa även för hennes son.
USA • Publicerad 3 juni 2020
Fouzia Almarou tillsammans med sin son Kenneth Ross jr, som sköts ihjäl 2018 av en polis.
Fouzia Almarou tillsammans med sin son Kenneth Ross jr, som sköts ihjäl 2018 av en polis.Foto: Privat
Kenneth Ross jr sköts ihjäl av en polis 2018 i Gardena, Kalifornien.
Kenneth Ross jr sköts ihjäl av en polis 2018 i Gardena, Kalifornien.Foto: Privat

Fouzia Almarou har varit en flitig talare under de senaste dagarnas demonstrationer i Los Angeles som organiserats av aktivistnätverket Black Lives Matter.

Dödandet av den svarte mannen George Floyd av en polisman i Minneapolis har startat en delvis våldsam protestvåg över hela USA. Men Floyds fall är bara ett av många med liknande karaktär av rasistiskt övervåld.

Annons

– Varför dödade en vit man min son med ett militärt vapen? säger Almarou till TT.

– Om polisen fruktade för sitt liv, varför blev min son skjuten i ryggen? Att tro att någon har ett vapen är inte samma sak som att se att de har ett vapen, inte sant? Polisen som gjorde det här är en ynkrygg, säger hon.

Kämpade med psykisk ohälsa

25-årige Kenneth Ross jr dödades av polisen Michael Robbins den 11 april 2018 i Gardena, Kalifornien.

Ross jr påstods ha ett vapen och jagades av tre poliser innan polisen till slut sköt honom från långt avstånd. Robbins använde en AR-15, ett halvautomatiskt vapen av en typ som används av armén.

Ross jr kämpade med psykisk ohälsa, han var känd i sitt område i Gardena och brukade ofta gå och prata med sig själv.

Trots brutaliteten som omger händelsen har fallet Ross jr nästan glömts bort i de senaste årens rapportering kring polisbrutalitet. Mycket på grund av Los Angeles-polisen, som inte offentliggjort videomaterialet från polisens kroppskameror.

– Det här var två år sedan, men videon kom precis ut och bevisar vad som hände. De höll på videon medvetet i två år och hoppades att det här skulle blåsa över. Men det blåste inte över. Alla kommer samman nu och kräver rättvisa för George Floyd-fallet också, säger Almarou.

Poliser friade

Alla tre poliser som var inblandade i skjutningen av hennes son har friats från misstankar, och polismannen som sköt är fortfarande i tjänst.

Men sedan videon från händelsen kommit ut har Kenneth Ross den yngres fall börjat få mer uppmärksamhet. Videon visar tydligt att Ross jr är obeväpnad när han springer iväg från poliserna, vilket enligt lagen inte är ett brott som motiverar våld.

Efter att ha skjutit Ross jr i ryggen ses polismannen sjasa iväg vittnen från platsen och hörs också instruera de andra poliserna att slå av sina kroppskameror. En av dem behåller sin kamera på, och visar tydligt hur inget vapen hittas på Kenneth Ross jr.

Anklagar åklagare

Annons

Polisens respons på den senaste veckans demonstrationer har varit att säga sådant som ”vi hör er inte för allt oväsen” och syftat på plundring och upplopp.

Almarou menar att polisen måste klara av att hålla två tankar i huvudet – och lyssna på de som demonstrerar fredligt.

– När dramat med eldandet, våldet och allt det negativa började gick jag självklart därifrån. Det hade ingenting att göra med mig eller BLM. Vi är inte inblandade i plundrandet och att folk sätter eld på saker. Vi vill hålla det fridfullt och vi vill att sanningen ska komma ut, säger Almarou.

Fouzia Almarou menar att Los Angeles distriktsåklagare Jackie Lacey bär skulden för att flera poliser i staden undvikit åtal för liknande händelser. Ett budskap som många i Los Angeles Black Lives Matter-demonstrationen delade, där man hedrade minnet av de drygt 600 personer som dödats av Los Angeles poliskår under Laceys tid som distriktsåklagare. Även advokat- och medborgarrättsrörelsen ACLU har framfört liknande kritik.

– Jag hoppas att alla vaknar och gör något åt dessa mördarpoliser, och att de gör sig av med Los Angeles korrupta distriktsåklagare Jackie Lacey som tillåter polisen att döda oskyldiga människor. Hon tar inget ansvar, hävdar Almarou.

Ber för att ingen röstar på Trump

Hon anser också att president Donald Trump underblåser våldsamheter med sin hårda retorik.

– Sedan Trump blev president verkar det som om han har hoppats att folk ska bete sig våldsamt. Han bryr sig inte om någonting av det som händer nu. Jag ber för att ingen röstar på honom igen. Nu när vi har sett hur han är som president börjar folk vakna och förstå att vi måste avsätta honom också. Det är redan illa, men det här kan bli någon typ av krig.

Fakta: Black Lives Matter-rörelsen

I februari 2012 dödas den svarte 17-åringen Trayvon Martin i Sanford i Florida. Den frivillige områdesvakten George Zimmerman hade tidigare larmat polisen för att rapportera om en "skum person" som rörde sig i området. Några minuter senare hörde grannarna pistolskott. Trayvon Martin var obeväpnad.

Dödsskjutningen tände ett nationellt ursinne, som förstärktes ytterligare när George Zimmerman friades från anklagelserna om mord. Stora demonstrationer hölls på många platser i USA. På sociala medier började en hashtag florera, #blacklivesmatter, ungefär "svarta liv spelar roll". Sedan dess har initiativet vuxit och blivit en global, decentraliserad opinionsrörelse.

Dödsskjutningen av Trayvon Martin har följts av flera uppmärksammade fall där poliser har använt dödligt våld mot obeväpnade svarta personer. Ändå döms få poliser för brott. Enligt Black Lives Matter-rörelsen handlar det om ett system rotat i rasism, och att anställda inom polisväsendet skyddar varandra.

Runt 1 000 människor dödas av polisen varje år i USA, visar forskning från Bowling Green State-universitetet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons