Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sörmland ska testa alla vuxna med symptom

Region Sörmland inleder likt flera andra regioner utökad testning för covid-19. Från nästa vecka ska alla vuxna få ta prov vid symptom.
Coronaviruset • Publicerad 1 juni 2020
Flera regioner har öppnat för ökad testning av fler grupper i samhället – nu även Sörmland. Arkivbild.
Flera regioner har öppnat för ökad testning av fler grupper i samhället – nu även Sörmland. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Utökad testning är ett viktigt led i att begränsa smittspridningen, säger Maria Remén, smittskyddsläkare i Sörmland.

– När individen får reda på att förkylningen den har faktiskt är orsakad av coronavirus, och inte av något annat virus, då kan den vidta de åtgärder som behövs för att skydda andra från att bli smittade. Att verkligen hålla sig hemma och också informera dem man varit i kontakt med att de behöver vara uppmärksamma på symptom de närmaste två veckorna, säger hon.

Annons

Den utökade testningen i Sörmland omfattar också personer i prioritetsgrupp tre, det vill säga anställda i andra samhällsviktiga yrken förutom vård och omsorg.

Med symptom avses framför allt akuta luftvägssymptom men även feber och akuta magbesvär.

Självtestning via 1177

Sverige har laboratoriekapacitet att analysera 100 000 prover för pågående infektion med covid-19 i veckan. Antalet utförda tester har dock de senaste veckorna bara nått runt 30 000 och regeringen har krävt av regionerna att provtagningen ökar.

Tidigare har bland annat Stockholm, Skåne och Västra Götaland meddelat att de utökar testningen på olika sätt.

Sörmlands utökade testning omfattar alla som bor eller jobbar i regionen. Testningen är bara meningsfull om man haft symptom i mer än två dagar, enligt läkare.

Provtagningen av vuxna med symptom kan utföras genom självtestning.

– Det går till så att man på sig själv topsar den främre delen av näsan, svalget, och lämnar ett salivprov. För att beställa provet går man in på 1177.se. Om man av någon anledning inte kan det går det bra att mejla oss, säger Magnus Leivik (M), regionstyrelsens andre vice ordförande, på en pressträff.

Varnar för mer rörelse

Svaret ska komma inom 48 timmar. Om provet visar att personen har covid-19 kommer en läkare att ta kontakt.

Den som är allvarligt sjuk ska dock fortsatt vända sig till sjukvården via de vanliga kanalerna eller direkt till akutmottagning.

Sörmlands smittskyddsläkare höjer också ett varningens finger då data visar att sörmlänningarna reser mer nu än för ett par månader sedan. Maria Remén poängterar att det är viktigt att hålla ut med restriktionerna för att hålla smittspridningen nere.

Annons

– Det gör vi genom att hålla oss hemma om vi är sjuka och att hålla avstånd i samhället. Det är viktigt med handhygienen och att fundera över om resor verkligen är nödvändiga att göra, säger hon.

Fakta: Prio-listan

Folkhälsomyndighetens prioritering för provtagning:

1. Patienter i behov av inneliggande vård, inneliggande patienter vid sjukhus, individer som tillhör någon riskgrupp, boende inom omsorg och på institutioner, samt sjuka som söker vård på exempelvis en vårdcentral eller annan öppen mottagning.

2. Personal inom sjukvård och omsorg.

3. Personal inom övrig samhällsviktig verksamhet.

4. Övriga relevanta delar av samhället.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons