Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Förvirring angående spansk gränsöppning

Efter att ha varit stängd i över tre månader ska landsgränsen mellan Frankrike och Spanien öppna igen.
Men oklarheter råder angående datum för öppnandet – och grannlandet Portugal är kritiskt.
Spanien • Publicerad 4 juni 2020
Spaniens industri- och turismminister Reyes Maroto besöker en av otaliga spanska turistanläggningar som nu står öde. Men snart kommer franska och portugisiska turister att välkomnas. Arkivbild.
Spaniens industri- och turismminister Reyes Maroto besöker en av otaliga spanska turistanläggningar som nu står öde. Men snart kommer franska och portugisiska turister att välkomnas. Arkivbild.Foto: Ismael Francisco/AP/TT

Vid en presskonferens under torsdagen meddelade Spaniens industri- och turismminister Reyes Maroto att datumet för öppnandet var satt till den 22 juni, men senare under dagen meddelade spanska myndigheter att rätt datum i stället var den 1 juli.

"Vi håller oss fortsatt till den 1 juli för att öppna gränserna och tillåta resande via landvägen," sade en presstalesperson på Spaniens turismmyndighet senare under dagen.

Portugisisk kritik

Annons

Och det var inte bara på grund av datumet i fråga som uttalandet från industri- och turismminister Reyes Maroto höjde ögonbryn.

Efter beskedet reagerade grannlandet Portugal på att ministern även uppgivit att gränsen mellan Spanien och Portugal skulle öppnas, något de menade inte var Spaniens ensak att bestämma:

– Vi var förvånade över (Marotos) uttalande. Det är ju så klart Portugal som bestämmer huruvida våra gränser ska öppnas, och detta är något vi vill göra på ett ordnat sätt, sade Portugals utrikesminister Augusto Santos Silva till nyhetsbyrån Lusa.

Turismen viktig

Industri- och turismminister Reyes Maroto uppgav i samband med uttalandet som vållat förvirring även att det innebär att den obligatoriska karantänen på två veckor "i princip" kommer att tas bort för de som reser landvägen mellan länderna. Nu ska myndigheter utreda exakt hur detta ska gå till.

Under andra halvan av juni kommer även 6 000 tyska turister även tillåtas att resa till Balearerna, den spanska ögrupp där bland annat Mallorca ingår. Turism står för omkring 12 procent av Spaniens ekonomi.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons