Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sparkade höjdare tyder på konflikt i Kinas elit

Högt uppsatta militärer inom Kinas raketstyrka har bytts ut. Beskedet kom bara dagar efter det att landets utrikesminister fått sparken.
Avskedandena tyder på motsättningar inom landets elit, enligt Kinakännaren Torbjörn Lodén.
Kina • Publicerad 4 augusti 2023
Åskådare viftar med flaggor när militärfordon med ballistiska robotar passerar under en parad i Peking. Arkivbild.
Åskådare viftar med flaggor när militärfordon med ballistiska robotar passerar under en parad i Peking. Arkivbild.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Kinas president och överbefälhavare Xi Jinping. Arkivbild.
Kinas president och överbefälhavare Xi Jinping. Arkivbild.Foto: Leah Millis/AP/TT

Ledaren för Folkets befrielsearmés så kallade raketstyrka har blivit av med jobbet. Det har också hans andreman och dennes företrädare.

Raketstyrkan är den gren inom militären som har ansvar för Kinas strategiska robotar, både konventionella och kärnbestyckade. Avskedandena bedöms av analytiker ha stor betydelse i ljuset av att Kina i fjol var det land vars atomvapenarsenal ökade mest i världen, enligt det internationella fredsforskningsinstitutet Sipri.

Annons

Så sent som i juni underströk Kinas president och överbefälhavare Xi Jinping vikten av att "upprätthålla partiets absoluta ledarskap över militären".

Slutet system

De tre höjdarna som petats har inte synts till i offentligheten på månader och inte heller flera av deras tidigare medarbetare. Att personer som ska sparkas först "försvinner" en period är inte ovanligt i Kina – där man vill vänta med besked tills man har funnit en lösning på situationen, alltså har utsett ersättare.

Men vad som föranlett att personerna ersatts är höljt i dunkel. Kina är ett slutet land och officiellt har ingen information om orsakerna getts. Enligt källuppgifter till South China Morning Post utreds general Li Yuchao, hans ställföreträdande Liu Guangbin samt dennes företrädare Zhang Zhenzhong för korruption.

– Vad vi kan veta är att utrikesministerns avsättning – och nu de här generalernas – tyder på problem och konflikter, säger Torbjörn Lodén, sinolog och föreståndare för Stockholm China Center, till TT.

– Det kan handla om korruption och det kan handla om att Xi Jinping är osäker på de här medarbetarnas absoluta lojalitet. Det går bara att spekulera.

Kontroll viktig

Xi Jinping krävde nyligen ökad tillsyn över militären och skapandet av ett "modernt system för militärt styre", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Nu har han utsett Wang Houbin, tidigare ställföreträdande befälhavare för flottan, till ny chef för raketstyrkan.

– Det är enormt viktigt för Xi Jinping att han personligen ska ha kontroll också över militären, säger Torbjörn Lodén.

Politiska faktorer

Xi har sedan han tog över som president tagit krafttag mot korruptionen, som är utbredd i Kina. Just korruptionskampen är ett av de områden som bidragit till att presidenten trots allt har ett stöd i Kina. Det kan dock i vissa fall ligga politiska faktorer i bakgrunden som avgör vilka man väljer att ingripa mot bland de riktigt högt uppsatta personerna.

Lodén poängterar att motsättningarna i Kinas elit ofta underskattas. Där finns ett missnöje med utrikes- och säkerhetspolitiken under Xi och många är kritiska till det faktum att presidenten har närmat sig Ryssland – och genom det försämrat relationerna till västvärlden.

Annons

– Xi Jinping framstår ofta i omvärlden som att han är maktfullkomlig och kan göra vad han vill. Han har samlat oerhört mycket makt, men därigenom har han också dragit på sig väldigt mycket fiendskap.

Fakta: Kina

Med drygt 1,4 miljarder invånare ligger Kina jämsides med Indien som världens folkrikaste land.

Kommunistpartiet tog makten i Kina 1949 och kontrollerar samhället. Censuren är utbredd och det är inte ovanligt att oliktänkande grips och "försvinner".

Xi Jinping, som varit president sedan 2013, har de senaste åren kraftigt stärkt sitt grepp om makten. Han anses vara den mäktigaste ledaren sedan Mao Zedong, som utropade folkrepubliken 1949.

De senaste åren har Kina återtagit sin ställning som stormakt. Parallellt har militären förstärkts.

Källa: Landguiden/UI

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons