Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Spelberoende nunna fick fängelse för stöld

En 80-årig nunna i Kalifornien i USA har dömts till ett års fängelse för att ha stulit motsvarande över 7,6 miljoner kronor.
USA • Publicerad 8 februari 2022
En 80-årig nunna i USA har dömts för stöld. Pengarna har bland annat finansierat hennes spelberoende. Arkivbild.
En 80-årig nunna i USA har dömts för stöld. Pengarna har bland annat finansierat hennes spelberoende. Arkivbild.Foto: Petr David Josek/AP/TT

Kvinnan, som har varit nunna i omkring 60 år, verkade som rektor för en katolsk skola i närheten av Los Angeles. Hon ska ha förskingrat över 7,6 miljoner av skolans medel – pengarna har gått både till spelresor till Las Vegas och till semestrar i lyxiga semesterorter som Lake Tahoe.

– Jag har syndat och brutit mot lagen och det finns inga ursäkter, sade nunnan under rättegången, rapporterar Los Angeles Times.

Annons

Hon har erkänt stöld och penningtvätt och berättat hur pengar som skolan fått för att finansiera undervisningen och till välgörenhet i stället fördes över till hennes privata konton.

När en revisor hotat att avslöja henne ska hon ha försökt förmå anställa att förstöra bevismaterial. Enligt nunnans advokat Mark Byrne led hon av spelberoende.

– Det är inte en ursäkt för vad hon gjort. Det är bara en förklaring, säger han.

När nunnan konfronterades av ärkestiftet i Los Angeles ska hon ha sagt att präster hade bättre betalt än nunnor och att hon tyckte att hon förtjänade en löneförhöjning, rapporterar LA Times.

Byrne har yrkat på att hon ska få avtjäna straffet i det kloster där hon hållits sedan brotten avslöjades 2018.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons