Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Spiondömd får nobben av Högsta domstolen

Brott • Publicerad 11 februari 2022
Den spiondömde vid rättegången i Göteborgs tingsrätt. Arkivbild.
Den spiondömde vid rättegången i Göteborgs tingsrätt. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Den 47-årige man som fällts i såväl tingsrätt som hovrätt för spioneri mot Sverige för Rysslands räkning nekas prövningstillstånd av Högsta domstolen.

Mannen dömdes av hovrätten för västra Sverige i december till tre års fängelse för att ha lämnat vidare företagshemligheter från Scania och Volvo Cars till en rysk underrättelseofficer.

Annons

Mannen har hela tiden nekat till brott och hävdade i överklagan att hovrätten felaktigt funnit att han "obehörigen anskaffat" merparten av uppgifterna han lämnat över. Felaktiga är även bedömningarna att ett röjande av uppgifterna kan medföra men för Sveriges säkerhet och att han agerade i syfte att gå främmande makt tillhanda. Han ifrågasatte också om han fick en rättvis rättegång.

HD skriver i sitt beslut att man gått igenom materialet och att det inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd.

Högsta domstolen beviljar i regel bara prövningstillstånd om målet kan ge vägledning i liknande fall.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons