Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Spridning av varg ökar i södra Sverige

Djur • Publicerad 1 juni 2023
Vargstammen i Skandinavien inventeras årligen. Arkivbild.
Vargstammen i Skandinavien inventeras årligen. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Antalet vargar i Sverige uppgick till 450 i den senaste räkningen, och ligger på ungefär samma nivåer som i fjol. Samtidigt ökar spridningen av varg söderut, enligt Naturvårdsverket.

Vintern 2022–2023 beräknades runt 540 vargar finnas i Skandinavien, varav 450 i Sverige, jämfört med förra årets 460 vargar i Sverige.

Annons

Samtidigt har spridningen av vargar i södra Sverige överförts till flera län, då ett nytt revir har bildats mellan Kronobergs- och Kalmar län. Även i Östergötland, Jönköping, Västra Götaland och Södermanland har nya revir bildats, medan antalet vargar i mellersta Sverige har minskat.

"Vinterns inventering visade att det fanns ungefär lika många vargar som i fjol och att etableringen i södra Sverige fortsätter. Inavelsgraden ligger i princip på samma nivå som tidigare år," säger Mona Hansers, chef för Viltanalysenheten på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons