Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Staffanstorp vägrade hämta flyktingfamilj

Staffanstorp vägrar ta emot fyra kvotflyktingar som precis anlänt. Familjen hade anvisats till den skånska kommunen – som under torsdagen struntat i att hämta upp dem.
Samhälle • Publicerad 12 maj 2022
Staffanstorp vägrar under torsdagen att hämta de kvotflyktingar som anvisats till kommunen. Arkivbild.
Staffanstorp vägrar under torsdagen att hämta de kvotflyktingar som anvisats till kommunen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp.
Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp.Foto: Johan Nilsson/TT

Flyktingarna, en familj, har precis kommit med flyg från utlandet – vilket land har Migrationsverket inte velat uppge – och har redan fått uppehållstillstånd i Sverige.

Tanken var att de enligt bosättningslagen skulle vidare till Staffanstorp, som tidigare också fått information om var de fyra utomeuropeiska kvotflyktingarna skulle hämtas. Men kommunen har under torsdagen vägrat att göra det.

Annons

Migrationsverket har därför avbrutit den planerade anvisningen och familjen har anvisats till en annan kommun, uppger Guna Graufelds, tillförordnad presschef på Migrationsverket.

– Vi ville inte riskera att familjen står kvar, så någon annan fick ta ansvaret i stället, säger hon till TT.

Tar inte emot

Staffanstorp har motiverat sitt agerande med att man enbart vill hjälpa de som flyr kriget i Ukraina.

– Så länge det pågår ett krig i Europa, den största flyktingkrisen sedan andra världskriget, så kommer vi inte att ta emot utomeuropeiska flyktingar, sade kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, Christian Sonesson (M) till TT i början av veckan.

Kommunen har också ålagts att vara beredd på att ta emot 244 flyktingar från Ukraina. Staffanstorp ska under året dessutom anvisas totalt 36 kvotflyktingar, men tidigare i vår beslutade Staffanstorps kommunstyrelse om totalstopp för kvotflyktingar, något Sydsvenskan var först med att rapportera om.

TT har under torsdagen återigen sökt Christian Sonesson, som i ett sms svarar att "det finns inget nytt i sak" gällande ärendet.

Första gången

Länsstyrelsen i Skåne har tidigare påpekat att Staffanstorp "utmanar rättsstatens principer". Migrationsverket konstaterar å sin sida att det är första gången som en kommun gör så här.

– Det här är första gången en kommun vägrar ta emot, säger Guna Graufelds, tillförordnad presschef – och tillägger:

– De är inte undantagna. De har inget lagligt stöd att göra på det sättet.

Men huruvida Staffanstorps agerande får rättsligt efterspel kan Migrationsverket inte svara på.

Annons

Den skånska kommunens agerande får integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) att rasa.

– Det är inte första gången Staffanstorp gör så här. Det är valår och man vill göra en cirkuskonst. Men tidigare har Staffanstorp till slut följt lagen, säger han till TT och fortsätter:

– Om en kommun fattar ett beslut som bryter mot lagen kan det ändras av domstol. Inte ens kommuner får fatta olagliga beslut.

Fakta: Bosättningslagen

Lagen trädde i kraft den 1 mars 2016 efter att ha röstats igenom av samtliga partier i riksdagen utom SD.

De som omfattas är personer som nyligen fått uppehållstillstånd i Sverige som flyktingar eller skyddsbehövande samt deras anhöriga.

När fördelningen görs mellan kommunerna ska hänsyn tas till kommunens storlek, arbetsmarknadsläget samt hur många nyanlända och ensamkommande som tidigare tagits emot.

Innan bosättningslagen trädde i kraft skedde fördelningen genom att Migrationsverket förhandlade med kommunerna. Regeringen lade fram förslaget dels för att få till en jämnare fördelning mellan kommuner och dels för att få fram fler platser.

Källor: Migrationsverket och riksdagen

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons