Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Staten stäms av pensionssparare

Tusentals småsparare fick sina pensionspengar flyttade till bluffonder. Nu stäms staten för dålig säkerhet i pensionssystemet.
Ekonomi • Publicerad 14 mars 2022
Efter härvan där svenska pensionssparare svindlats på miljontals kronor stäms nu staten för bristande säkerhet i pensionssystemet. Arkivbild.
Efter härvan där svenska pensionssparare svindlats på miljontals kronor stäms nu staten för bristande säkerhet i pensionssystemet. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det är en privatperson som, med hjälp av Centrum för rättvisa, stämmer svenska staten i spåren av härvan kring pensionsbolaget Falcon Funds.

Personen var en av tusentals svenskar som fick sin premiepension flyttad till Falcon funds genom att en förfalskad flyttblankett lämnades in i hans namn. Centrum för rättvisa anser att Pensionsmyndigheten saknade rutiner för att upptäcka och ingripa mot obehöriga fondbyten.

Annons

"Det är uppenbart att Pensionsmyndigheten har saknat tillräckliga system och rutiner för att upptäcka och ingripa mot obehöriga fondbyten som skett utan pensionsspararnas vetskap", säger Paula Röttorp, jurist på Centrum för rättvisa, i ett pressmeddelande.

Privatpersonen bakom stämningsansökan blir nu pilotfall, och enligt Centrum för rättvisa kan 7 000 svenskar omfattas av ett skadestånd på 140 miljoner kronor.

Pensionsmyndigheten stoppade insättningarna i det Maltabaserade bolaget Falcon funds 2016, efter att man upptäckt att miljardbelopp som tillhörde svenska pensionssparare försvunnit från fonderna.

I oktober 2020 fälldes flera av männen bakom bolaget i hovrätten och dömdes till långa fängelsestraff och stora skadestånd till staten.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons