Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Statsminister möter Indiens Modi i Köpenhamn

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) uppmanar Indiens premiärminister Narendra Modi att försöka stoppa Rysslands anfallskrig i Ukraina.
Danmark • Publicerad 3 maj 2022
Indiens premiärminister Narendra Modi och Danmarks statsminister Mette Frederiksen i Marienborg.
Indiens premiärminister Narendra Modi och Danmarks statsminister Mette Frederiksen i Marienborg.Foto: Martin Sylvest/Ritzau/TT

Propån gjordes under Modis besök i Marienborg utanför Köpenhamn på tisdagen, och inför ett högnivåmöte på onsdagen då också statsminister Magdalena Andersson (S) deltar.

– Jag hoppas verkligen att Indien vill påverka Ryssland i denna diskussion, säger Frederiksen med hänvisning till krav på Ryssland att stoppa angrepp på civila, och upphöra med invasionskriget.

Annons

Indien lade ned sin röst i ett extrainkallat möte i FN:s generalförsamling i New York 2 mars där den ryska invasionen fördömdes av en majoritet av länderna i församlingen.

I tisdagens möte mellan de två regeringscheferna poängterade Frederiksen vikten av ökad samverkan mellan västländer och Indien.

– Hur kan vi ge Indien ett tydligt europeiskt, västligt alternativ till det indiska samarbetet med Ryssland? frågade sig Frederiksen retoriskt vid pressträffen med Modi.

Men Indiens premiärminister undvek ordval som fördömer den ryska invasionen.

– Vi uppmanar till en omedelbar vapenvila i Ukraina, och att dialog och diplomati ska lösa problemen, sade Narendra Modi på presskonferensen.

Det är första gången på 20 år som en indisk regeringschef besöker Danmark.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons