Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Omvald tysk president markerade mot Ryssland

Den tyska förbundspresidenten Frank-Walter Steinmeier valdes på söndagen till en andra mandatperiod av förbundsförsamlingen.
I sitt tal gjorde han en markering mot Ryssland över krisen i Ukraina.
Tyskland • Publicerad 13 februari 2022
Den tyska förbundspresidenten Frank-Walter Steinmeier under sitt tal till förbundsförsamlingen efter att ha blivit omvald.
Den tyska förbundspresidenten Frank-Walter Steinmeier under sitt tal till förbundsförsamlingen efter att ha blivit omvald.Foto: Michael Probst/AP/TT

– Det finns en risk för militär konflikt, för krig, i Östeuropa och Ryssland bär ansvaret för det, sade Steinmeier inför den samlade förbundsförsamlingen enligt Deutsche Welle.

Han vädjade också till Rysslands president Vladimir Putin att släppa "snaran runt Ukrainas hals" och välja en väg som "säkrar freden i Europa".

Annons

Veteranen Steinmeier, som tidigare har varit utrikesminister och gruppledare för Socialdemokraterna (SPD) i förbundsdagen, valdes första gången till president 2017 och efterträdde då Joachim Gauck.

Förbundspresidenten väljs för fem år och har främst en ceremoniell roll. Steinmeier har stöd av regeringspartierna SPD, liberala FDP och De gröna samt kristdemokratiska unionen (CSU/CSU) och ansågs därför ha segern i en ask. Vänsterpartiet Die Linke och högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) lade fram egna kandidater, likaså partiet Fria väljare (FW), som inte är representerat i förbundsdagen.

Fakta: Så går presidentvalet till

Tysklands förbundspresident är landets statschef, men har främst en ceremoniell roll. Presidenten väljs formellt av förbundsförsamlingen, ett organ som i regel sammanträder var femte år och vars enda uppgift är att välja förbundspresidenten. Alla tyskar över 40 år är valbara.

Förbundsförsamlingen består av samtliga ledamöter i förbundsdagen samt ett motsvarande antal företrädare för delstaterna, som fördelas proportionellt i förhållande till folkmängd. Vid valet 2017, då Steinmeier valdes till sin första period, hade församlingen 1 260 ledamöter, 630 förbundsdagsledamöter och 630 personer utsedda av delstatsparlamenten). I år har skaran utökats till 1 472 personer, då förbundsdagen har vuxit till att omfatta 736 ledamöter (det tyska parlamentet har av valtekniska skäl olika antal medlemmar från mandatperiod till mandatperiod).

Inte bara politiker är med och röstar, utan även andra företrädare för befolkningen. I valet 2017 deltog till exempel det tyska fotbollslandslagets dåvarande förbundskapten Joachim "Jogi" Löw.

Källa: Tyska förbundsdagen, TT

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons