Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fredagsmysig börs stängde på plus

Stockholmsbörsen tog helg med en svag uppgång – som räddade handelsveckan från rött territorium.
Fastighetsbolaget SBB gjorde debut på finlistan OMXS30 och steg kraftigt.
Börs • Publicerad 1 juli 2022
Ilija Batljans SBB steg kraftigt i samband med att bolaget gjorde debut på finlistan OMXS30. Arkivbild.
Ilija Batljans SBB steg kraftigt i samband med att bolaget gjorde debut på finlistan OMXS30. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Efter tre dagar av nedgång och nya bottennoteringar för året, tog Stockholmsbörsen revansch på fredagen. Breda OMXS-index steg 0,8 procent, samtidigt som OMXS30-index över de 30 mest omsatta aktierna stängde på plus 0,2 procent.

Småspararfavoriten SBB:s aktie har störtdykt under våren och tappat mer än två tredjedelar av sitt värde, men hade vind i seglen under fredagen med en rusning på 10,1 procent i samband med att bolaget tog plats i OMXS30-index, och samtidigt svarade på tidigare kritik från blankarfirman Viceroy angående sitt kassaflöde.

Annons

Hygienbolaget Essity knep andraplatsen på 30-listan med en uppgång på 3,0 procent, före molntjänstbolaget Sinch som steg 2,8 procent. I motsatt ände återfanns gruvbolaget Boliden som backade 3,6 procent, och verkstadsjätten Atlas Copco vars A- och B-aktie sjönk 3,2 respektive 2,8 procent.

På börsens breda lista stack byggföretaget NCC ut med en uppgång på 15,3 procent för sin A-aktie efter besked om nytt ramavtal med Kristianstads kommun. Bolagets B-aktie steg 1,6 procent.

Biltillverkaren Volvo Cars meddelade på fredagen att bolaget ska bygga en elbilsfabrik i Slovakien, aktien steg 2,7 procent.

Dagens uppgång innebär att OMXS-index steg 0,7 procent under veckan som helhet.

Utvecklingen var blandad på de ledande Europabörserna. Londonbörsen backade 0,2 procent, Parisbörsen steg 0,1 procent och Frankfurtbörsen stod vid 18-tiden på plus 0,2 procent.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons