Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stöd för att provfuskare får behålla poäng

Den som fuskat sig till en studieplats på högskola bör få behålla sina poäng, föreslog regeringens utredare.
Och det ser ut som att förslaget har ett ganska brett stöd. Men ett par universitet och studentföreträdare säger bestämt nej.
Utbildning • Publicerad 1 juni 2020
Den som fuskat sig in på en högskoleutbildning riskerar att bli av med sin plats. Men det råder delade meningar om den tidigare fuskaren också ska fråntas betyg. Arkivbild.
Den som fuskat sig in på en högskoleutbildning riskerar att bli av med sin plats. Men det råder delade meningar om den tidigare fuskaren också ska fråntas betyg. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson/TT

När det för ett par år sedan avslöjades att det systematiskt fuskats på högskoleprovet, med rätta svar till försäljning, rasslade det till med tillslag, åtal och så småningom fällande domar för dem som organiserat fuskhandeln.

Personer som visat sig ha använt fuskpaketen fick sitt provresultat återkallat. De som hunnit antas till en eftertraktad utbildning miste studieplatsen. Men om den tidigare fuskaren hunnit en bit in på utbildningen och tagit poäng, då bör poängen få behållas, enligt ett utredningsförslag i vintras.

Ingen verkan

Annons

Ett av skälen var att ett återtagande kan bli verkningslöst. Studenten mister sin plats, men kan få sina kunskaper testade och tillgodräknade om hen på nytt söker en utbildning. Utredaren jämförde också med sanktionen för en annan grupp: de som inte fuskat sig in på en utbildning, men väl fuskat under utbildningen.

– Då är praxis att man blir avstängd fyra till sex veckor, men utbildningsplatsen behålls, förklarade utredaren Anna Tansjö i december.

Nu har betänkandet varit ute på remiss och av de redovisade svaren att döma är det betydligt fler som är för än emot utredningsförslaget. Bland dem som tillstyrker finns universiteten i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Malmö, Örebro och Umeå samt Mittuniversitetet. Även Centrala studiestödsnämnden (CSN) och Universitetskanslersämbetet tillstyrker.

Sveriges Förenade Studentkårer, Högskolan i Skövde och Luleå tekniska universitet säger däremot nej till att låta det bli regel att betyg/poäng ska få behållas. Det är inte rimligt, skriver universitetet och syftar på att fuskare använt sig av organiserad brottslighet "för att orättmätigt kunna ta en av skattemedel finansierad utbildningsplats i anspråk". Universitetet anser i stället att varje fall bör prövas i domstol.

Invändningar har också Lunds universitet, och särskilt de fakulteter som tagit emot studenter som fuskat vid antagningen. "Att enbart återkalla antagningen har troligen en mycket liten avskräckande verkan", skriver universitetet bland annat och ser situationen som ohållbar. Frågan måste därför utredas vidare, enligt lärosätet.

Dubbel bestraffning

Flera av de instanser som säger ja till att låta provfuskare få behålla betyg hänvisar till argumenten i utredningen. Återkalla antagning är en sak, återkalla betyg en annan. Att återta godkända betyg skulle vara "oproportionellt och leda till dubbelbestraffning", skriver Linköpings universitet. "Återkallande av högskolepoäng skulle hämma förutsättningar för vidare studier", skriver Saco Studentråd.

Men att frågan är komplex framgår inte minst av Högskolan Kristianstads kluvna remissvar. Antagningen vid högskolan stödjer utredningsförslaget medan dess råd för studieadministration och studentstöd anser att en student som fuskat sig in på en utbildning inte "ska gynnas genom förmånen att få behålla de betyg som man erhållit under studietiden".

Fakta: Bakgrund

Utredningsförslaget om att de som fuskat vid antagning bör få behålla poäng/betyg baserades på ett tilläggsdirektiv.

Utredaren har tidigare föreslagit kroppsvisitation vid ett urval lokaler där högskoleprovet skrivs, i syfte att stävja fusk.

Bakgrunden är avslöjandet av organiserat fusk, med kulmen 2018.

Flera personer greps då, misstänkta för att ingå i ett nätverk som med hjälp av avancerad teknisk utrustning hade möjliggjort provfusk.

I oktober samma år åtalades tre män, som tillsammans drivit firman HP-hjälpen som sålt fuskpaket till provdeltagare runt om i landet.

I januari 2019 dömdes de tre huvudåtalade till fängelsestraff för bland annat grovt bokföringsbrott, skattebrott och medhjälp till osann försäkran, grovt brott.

Eftersom juristdomaren bedömts som jävig togs dock hela huvudförhandlingen om. Ligan dömdes på nytt i april i år, och fick då kortare fängelsestraff.

Tingsrätten dömde också 23 provskrivare som utnyttjat fusktjänsterna för grov osann försäkran till villkorlig dom och böter.

Parallellt med de rättsliga prövningarna beslutade Universitets- och högskolerådet om en lång rad återtaganden av högskoleprovsresultat och avstängningar från provet.

En rad lärosäten har också återtagit studieplatsen för studenter som kom in på en utbildning genom att fuska.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons