Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Støjberg tackar nej till Dansk Folkeparti

Danmarks tidigare migrationsminister Inger Støjberg, som har dömts tillfängelse av riksrätten, blir inte ny partiledare för Dansk Folkeparti.
Støjberg har valt att inte gå med i det invandringskritiska partiet, som ska välja en ny partiledare om drygt två veckor.
Danmark • Publicerad 7 januari 2022
Inger Støjberg, Danmarks tidigare migrationsminister, tackar nej till att gå med i Dansk Folkeparti och är därmed inte aktuell som ny ledare för det invandringskritiska partiet. Arkivbild.
Inger Støjberg, Danmarks tidigare migrationsminister, tackar nej till att gå med i Dansk Folkeparti och är därmed inte aktuell som ny ledare för det invandringskritiska partiet. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Den tidigare Venstreprofilen Inger Støjberg dömdes i december av riksrätten till 60 dagars fängelse för att under sin tid som Danmarks migrationsminister ha gett en lagvidrig instruktion om att skilja asylsökande par åt, om den ena parten var minderårig (under 18 år).

Avgick efter katastrofval

En tid senare uteslöts Støjberg, som sedan februari i fjol varit politisk vilde, ur folketinget. Under hela riksrättsprocessen har Dansk Folkeparti (DF) flörtat med Støjberg om att gå med i partiet för att ta över partiledarposten efter Kristian Thulesen Dahl, som valde att avgå efter ett katastrofalt kommunval i mitten av november.

Annons

Valet av en ny partiledare ska ske på ett extrainsatt årsmöte den 23 januari och fredagen var sista dagen för att anmäla sin kandidatur, men då meddelade Støjberg att hon inte kommer att gå med i Dansk Folkeparti.

Domen revs upp

Fyra DF-politiker har anmält sitt intresse för partiledarposten, men endast en av dem sitter för närvarande i folketinget. Det rör sig om partiets nuvarande vice ordförande Morten Messerschmidt, som i augusti dömdes till sex månaders villkorlig dom för att ha förskingrat EU-medel när han var parlamentsledamot. Domen har dock rivits upp sedan domaren i målet bedömdes vara jävig och fallet ska tas om i tingsrätten vid ett senare tillfälle.

Övriga kandidater är Martin Henriksen och Merete Dea Larsen, som båda sitter med i partistyrelsen, samt Erik Høgh Sørensen, som tidigare var en del av partistyrelsen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons