Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ukrainska sajter nedsläckta i hackerattack

Ukrainska regerings- och myndighetssajter har släckts ned i en storskalig hackerattack.
I det redan väldigt spända säkerhetsläget riktas blickarna återigen mot landets stora granne i öst.
Ukraina • Publicerad 14 januari 2022
Ukrainska regerings- och myndighetssajter släcktes ned i en hackerattack på fredagen. Här är det ukrainska utrikesdepartementet i Kiev. Arkivbild.
Ukrainska regerings- och myndighetssajter släcktes ned i en hackerattack på fredagen. Här är det ukrainska utrikesdepartementet i Kiev. Arkivbild.Foto: Ukrainska utrikesdepartementet/AP/TT

Sidor som tillhör Ukrainas regering, sju departement och flera andra viktiga myndigheter, bland annat den som utfärdar id-handlingar och vaccinationsbevis, låg tillfälligt nere under attacken.

I stället låg där ett hotfullt budskap skrivet på ukrainska, ryska och polska.

Annons

Ukrainska utrikesdepartementets talesperson Oleg Nikolenko skriver på Twitter att utredningen fortfarande pågår, men konstaterar att säkerhetstjänsten "har tagit del av preliminära indikationer som tyder på att hackergrupper som är knutna till ryska underrättelsetjänster kan stå bakom dagens massiva cyberattack".

Samlar bevis

Hackarna gjorde gällande att de hade kommit åt personlig information om ukrainska medborgare som de gjort offentlig. Det tillbakavisas helt från ukrainskt håll, där det slås fast att de endast lyckats stänga ned sajterna och inte har kommit åt något innehåll.

De allra flesta sajter låg sedan uppe som vanligt igen, meddelade Ukrainas minister för digital omvandling, Mychailo Fedorov, vid lunchtid på fredagen. Vissa av dem sades då ännu hållas stängda för att begränsa skadorna samt i utredningssyfte.

Ukrainas säkerhetstjänst SBU meddelar att den för närvarande arbetar med att samla in "digitala bevis".

"Sajternas innehåll har inte förändrats och enligt preliminära uppgifter har ingen personlig information läckt ut", meddelar SBU.

Ukraina har varit måltavla för omfattande hackerattacker tidigare och då har misstankarna riktats mot Ryssland. 2014 hackades landets valsystem inför nationella val och 2015 och 2016 angreps landets elnät. 2017 var Ukraina värst drabbat av en omfattande attack med ett utpressningsvirus som orsakade mångmiljardförluster för företag och myndigheter världen över.

Befarar storinvasion

Ingen har tagit på sig fredagens attack, men Ukraina befinner sig i storpolitikens centrum sedan Ryssland mobiliserat tiotusentals soldater vid landets gräns. Ukraina och västmakterna befarar att Ryssland förbereder en storinvasion, vilket regeringen i Moskva förnekar.

En amerikansk tjänsteman säger anonymt till CNN att underrättelsetjänsten har information som tyder på att Ryssland förbereder sig för att ha möjlighet att genomföra en operation under falsk flagg i Ukraina för att ha en ursäkt för att invadera landet. USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan var inne på samma spår vid en pressträff i torsdags.

– Vår underrättelsetjänst har fått tillgång till information, som nu har nedgraderats, om att Ryssland lägger grunden för att ha möjligheten att skapa en förevändning för en invasion, sade Sullivan.

– Vi såg detta under 2014. De förbereder detta igen och regeringen kommer att ha ytterligare information om denna potentiella förevändning att dela med pressen under de kommande 24 timmarna, sade han.

Samtal om kravlistan

Annons

Den senaste veckan har samtal pågått mellan Ryssland och väst om en kravlista från Moskva, som i praktiken innebär att USA och Nato mer eller mindre ska dra sig tillbaka från hela den region som tidigare ingick i Sovjetunionen eller den självutropade sovjetiska inflytandesfären, och även lovar att varken Ukraina eller några andra länder tillåts ansluta sig till den västliga försvarsalliansen – krav som i väst avfärdas som fullständigt orimliga.

EU:s utrikeschef Josep Borrell konstaterar att det inte finns några bevis för vilka som ligger bakom fredagens hackerattack, men också att "man kan ju gissa". Han uttrycker samtidigt tydligt stöd för Ukraina.

Försök till samtal

I måndags träffades amerikanska och ryska representanter i Genève för bilaterala överläggningar, i onsdags fortsatte diskussionerna mellan Nato och Ryssland i Bryssel, och dagen därpå under Organisationen för säkerhet och samarbete i Europas (OSSE) permanenta råd i Wien.

Rysslands vice utrikesminister Sergej Rjabkov konstaterade efter OSSE-mötet att Moskva inte såg någon anledning att fortsätta samtalen med väst då inga framsteg nåtts.

På fredagen publicerade Rysslands försvarsdepartement bilder på infanteri och pansarvagnar i övning i staden Rostov-na-Donu, omkring tio mil från Ukrainas gräns.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons