Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stor ökning av brottsvinster från bedrägerier

Kriminellas vinster från telefonbedrägerier ökade med 118 procent mellan 2020 och 2021. Under hösten tjänade de i genomsnitt 28 miljoner kronor per månad, enligt SSF Stöldskyddsföreningen.
Brott • Publicerad 3 februari 2022
Vinsterna från bedrägerier över telefon, så kallad vishing, har ökat markant. Bedragarna riktar ofta in sig på äldre. Arkivbild.
Vinsterna från bedrägerier över telefon, så kallad vishing, har ökat markant. Bedragarna riktar ofta in sig på äldre. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

Under 2021 uppgick brottsvinsterna från så kallad vishing till 340 miljoner kronor, visar siffror från polisen som SSF Stöldskyddsföreningen sammanställt. Det är en ökning med 118 procent från året innan.

Vishing är en typ av bedrägeri där bedragaren ringer upp utsatta och försöker lura till sig åtkomst till dennes bostad, inloggningsuppgifter eller annan information som kan användas för att tömma offrets konton. Ofta riktar bedragarna in sig på äldre personer.

Annons

Under pandemin har det varit vanligt att bedragare ringt upp eller knackat på hos äldre och utgett sig för att komma från polisen eller banken.

"De som ringer upp är oftast väldigt förslagna och duktiga på att dupera människor men en varningssignal är exempelvis när man frågar efter personliga uppgifter eller bankkoder. Banker och andra jobbar inte på det sättet och då ska du direkt lägga på luren", säger Paul Pintér, rådgivare mot digitala brott på SSF Stöldskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Fakta: Så skyddar du dig mot bedrägerier

Lämna aldrig dina personliga uppgifter, lösenord eller koder till andra.

Logga aldrig in med ditt BankID på uppmaning från någon annan.

Kontrollring till bank, polis eller sjukvård om du är osäker på vem du pratat med.

Kontakta omedelbart din bank om du tror du blivit lurad på bankuppgifter.

Är du osäker på vem som besöker dig så begär legitimation.

Polisanmäl alltid om du upplever att någon ringt upp dig och försöker lura dig.

Öppna aldrig för någon okänd person.

Skaffa ett fysiskt eller digitalt titthål till dörren.

Källa: SSF Stöldskyddsföreningen

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons