Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stor ökning av kremeringar under pandemin

Coronaviruset • Publicerad 13 april 2020
Allt fler kroppar kremeras i Sverige. Arkivbild.
Allt fler kroppar kremeras i Sverige. Arkivbild.Foto: Sören Andersson/TT

Antalet kremeringar i Sverige har ökat med mellan 15 och 20 procent den senaste månaden, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Anhöriga vill i högre grad skjuta upp begravningar på grund av risken för spridning av coronaviruset. Om kroppen kremeras kan ceremonin vänta.

Annons

– Det liksom bokar upp sig på våra krematorier väldigt snabbt. Annars finns det ett normalt flöde, vi pratar om fjorton dagar till tre veckor från det att någon avlidit till själva begravningsceremonin. Men nu kommer kistorna mycket snabbare till våra krematorier och då blir en form av köbildning, det säger Ulf Lernéus, direktör för Sveriges begravningsbyråers förbund, till radion.

Ökningen är inte ett stort problem eftersom krematorierna har en viss överkapacitet, men det kan komma att ändras, enligt Ekot.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons