Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stor ökning i antalet varsel

Ekonomi (TT) • Publicerad 17 mars 2020
Varslen ökar mest i hotell- och restaurangbranschen. Arkivbild.
Varslen ökar mest i hotell- och restaurangbranschen. Arkivbild.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

I spåret av den ekonomiska krisen ökar antalet varsel markant. Varselnivån har länge legat på en låg, jämn nivå, men det har nu ändrats.

Från första till 15 mars rapporterades 4 669 varsel in till Arbetsförmedlingen. Under hela mars 2019 var siffran 3 292. Storstäderna drabbas klart hårdast, där 75 procent av varslen har skett i Stockholms län, följt av 12 procent i Västra Götaland och 4 procent i Skåne.

Annons

Ökningen är störst inom hotell- och restaurangverksamhet samt personliga och kulturella tjänster, där över 3 000 personer har varslats under mars första två veckor. Efter det kommer kategorin finansiell verksamhet och företagstjänster, där 720 personer har varslats.

– Vi ser ett trendbrott där antalet varsel nu ökar markant. Regeringens krispaket syftar till att arbetsgivarna inte ska behöva säga upp sina anställda. Vår bedömning är att det kommer att dämpa effekterna och alla varsel leder inte till uppsägningar och arbetslöshet, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons