Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stora Enso: 1 150 anställda ska bort

Trä- och kartongjätten Stora Enso lanserar ett nytt omstruktureringspaket. Omkring 1 150 anställda ska bort.
På börsen är det tummen ned. Aktien sjunker 2,4 procent.
Ekonomi • Publicerad 15 juni 2023
Stora Enso ska skära ned personalen. Arkivbild
Stora Enso ska skära ned personalen. ArkivbildFoto: Stora Enso/Handout/TT

"Dessa åtgärder är så klart väldigt svåra och skulle inte ha föreslagits om det inte var absolut nödvändigt för vår långsiktiga konkurrenskraft", säger Stora Enso-chefen Annica Bresky i en skriftlig kommentar.

Anläggningar läggs ned

Förutom stärkt konkurrenskraft syftar åtgärderna till att öka lönsamheten och fokusera verksamheten på strategiska tillväxtmarknader.

Annons

De planerade åtgärderna inkluderar redan pågående förhandlingar om neddragningar inom divisionen som tillverkar förpackningar.

En stor del av personalminskningen på totalt 1 150 anställlda är ett resultat av att anläggningar läggs ned, däribland massaproduktionen i Sunila, Finland.

Nedläggningar väntar även i Stora Ensos fabriker i De Hoop, Nederländerna, och Ostroleka, Polen, samt sågverket i Näpi, Estland. Sammantaget berör dessa nedstängningar cirka 600 anställda.

På koncernnivå vill Stora Enso reducera personalstyrkan på omkring 1 300 anställda med 300. Och ovanpå det ska 250 jobb bort inom förpackningsdivisionen.

Minskar omsättningen

Omstruktureringen beräknas minska Stora Ensos omsättning med omkring 380 miljoner euro, om man utgår från 2022 års försäljning. Resultatet ska dock bli att rörelseresultaten från verksamheten ska öka med 110 miljoner euro per år.

Icke kassapåverkande kostnader för neddragningarna beräknas till 130 miljoner euro medan potentiella uppsägningar och omstruktureringskostnader på 60 miljoner euro antas sänka resultatet för andra kvartalet i år.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons