Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stora hamnar stänger inför cyklonen Biparjoy

Indien • Publicerad 13 juni 2023
Myndigheterna i Pakistan och Indien förbereder sig inför cyklonen Biparjoy som väntas slå mot ländernas kuster senare i veckan.Foto: Rafiq Maqbool/AP/TT

Den pakistanska armén och civila myndigheter planerar att evakuera 80I000 människor på Pakistans södra kust. Orsaken är cyklonen Biparjoy, som väntas drabba området senare i veckan.

Cyklonen beräknas vara den mest kraftfulla i området sedan 2021, när 174 personer dog. Dödssiffran blev relativt låg tack vare stora förberedelser.

Annons

Även i Indien evakueras tusentals på låglänta områden, meddelar myndigheterna. Man har också förbjudit sammankomster vid stränderna under cyklonens framfart.

– Vi har flyttat 20 580 personer från Gujarats kustdistrikt till hjälpläger där de kommer att få mat, dricksvatten och andra nödvändigheter, säger CC Patel, chef för hjälpinsatser i delstatsregeringen i Gujarat.

Alla hamnar, inklusive Mundra och Kandla som är två av Indiens största, har stängts i förebyggande syfte. Fiskare i båda länderna har manats att stanna på land och att flytta sina båtar till en mer säker plats.

Enligt experter leder klimatförändringarna till allt fler cykloner i området runt det arabiska havet.

Förra året drabbades Pakistan av en förödande översvämning där över 1 700 människor omkom.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons