Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Storbrand på Djurgården hotade Nordiska museet

En kraftig brand i en restaurang på Djurgården hotade i natt att spridas till Nordiska museet. Vid 06-tiden på måndagsmorgonen var branden dock helt släckt.
Olycka • Publicerad 14 februari 2022
Det brinner på Djurgården i Stockholm, i närheten av Nordiska museet.
Det brinner på Djurgården i Stockholm, i närheten av Nordiska museet.Foto: Anders Wiklund/ TT

Restaurang Josefina, som ligger mellan museet och Junibacken på Djurgården i centrala Stockholm började av okänd anledning att brinna strax före 02.30 natten till måndagen och räddningstjänsten kämpade i flera timmar för att förhindra spridning till det närliggande anrika museet.

Under en tid var risken stor att branden skulle spridas till museet.

Annons

– Branden är mycket kraftig och vinden ligger rakt mot Nordiska museet så det är ett väldigt känsligt läge just nu, sade Tommy Wållberg, ledningsbefäl vid räddningstjänsten till TT under natten till måndagen.

Branden sågs ända från stadsdelen Södermalm och på grund av att den är så kraftig har rökdykare inte kunde gå in för att söka efter eventuella skadade.

– Vi tror inte att restaurangen var öppen på söndagskvällen så det är förhoppningsvis ingen där. Riskerna är alldeles för stora för att kunna gå in.

20 enheter jobbade en tid med att förhindra spridning till museet och släckningen beräknades ta flera timmar till långt in på förmiddagen, men redan klockan 06 var branden helt släckt.

– Det gick över förväntan och den släcktes för tio minuter sen. Det brukar ta mycket längre tid men vi har jobbat på, säger Thomas Sjöberg, ledningsbefäl vid räddningstjänsten.

En stor del av restaurang Josefina lyckades dessutom att räddas trots det kraftiga brandförloppet med lågor på flera meter.

– Vi beräknar att en tredjedel av restaurangen är kraftigt brandskadad, säger Thomas Sjöberg.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons