Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Klart: Liz Truss blir ny premiärminister

Efter två månaders politiskt vakuum står det klart: Det blir Liz Truss som flyttar in på 10 Downing Street. 47-åringen blir ny brittisk premiärminister redan i morgon.
Storbritannien • Publicerad 5 september 2022
Liz Truss med maken Hugh O'Leary under måndagens utnämning av Konservativa partiets nya ledare.
Liz Truss med maken Hugh O'Leary under måndagens utnämning av Konservativa partiets nya ledare.Foto: Stefan Rousseau/AP/TT

– Jag kommer att leverera en djärv plan för att sänka skatterna och få vår ekonomi att växa, säger Liz Truss direkt efter utnämningen, enligt AFP.

Med skenande inflation och skyhöga energipriser är det inte en lätt uppgift som väntar Boris Johnsons efterträdare, men Liz Truss klassiska högerbudskap om att sänkta skatter ska rädda folks vardagsekonomi och häva krisen hade inför Tories omröstning väckt jubel hos partikamraterna.

Annons

I sitt segertal lovar Truss även att "leverera gällande energikrisen och ta itu med de stigande energipriserna". Brittiska medier konstaterar att hon dock inte utvecklat närmare hur hon ska komma tillrätta med de allt högre levnadskostnaderna.

Klar seger

På bara ett år har britternas elräkningar tredubblats, till stor del till följd av Rysslands invasion av Ukraina. Inflationen ligger för första gången sedan 1980-talet på över tio procent. Regeringen står inför alltmer högljudda krav på ekonomiskt stöd för att hjälpa miljoner britter att värma sina hem under den annalkande vintern.

Konservativa partiets ledarduell stod mellan Truss – utrikesminister sedan 2021 – och den tidigare finansministern Rishi Sunak, efter det att Boris Johnson meddelat sin avgång tidigare i somras. Omröstningen slutade med en klar seger för Truss: 57 procent gentemot Sunaks 43. Enligt brittiska medier var dock segermarginalen mindre än väntat.

Tory-valet visar bara vem som är populärast bland de runt 180 000 medlemmarna i högerpartiet som har haft rösträtt i frågan. Det återstår att se om Liz Truss även kan bli de breda massornas ledare.

Val 2024

Enligt opinionsmätningar ligger Tories en bra bit bakom socialdemokratiska Labour, efter de skandaler som präglat Boris Johnsons tid som premiärminister och som också utlöste hans avgång.

Liz Truss har nu två år på sig att vända Tories dystra trend efter tillträdet på premiärministerposten. Nästa brittiska val behöver inte hållas förrän någon gång under 2024.

– Vi kommer att leverera en stor seger för Konservativa partiet 2024, säger hon i sitt segertal.

Tredje kvinnan på posten

Men först väntar en Skottlandsresa för den nya premiärministern och hennes företrädare. De två ska under tisdagen träffa drottning Elizabeth på slottet Balmoral; Johnson för att formellt lägga fram sin avskedsansökan och Truss för att bjudas in att bilda regering.

"Nu är det dags för alla konservativa att ställa sig bakom henne till 100 procent", skriver Johnson på Twitter efter utnämningen av hans efterträdare.

Även Truss duellant Rishi Sunak uppmanar på Twitter sina partikamrater att sluta upp bakom henne.

Annons

Liz Truss blir Storbritanniens tredje kvinnliga premiärminister efter Margaret Thatcher och Theresa May.

Fakta: Liz Truss

Född 1975.

Utrikesminister sedan 2021, dessförinnan jämställdhetsminister.

Populär bland konservativa väljare i landet. Har utformat sin image efter den tidigare premiärministern Margaret Thatcher.

Som utrikesminister har hon stått i centrum för Storbritanniens stöd till Ukraina och västs sanktioner mot Ryssland.

Är född i Oxford som dotter till en matematikprofessor och en sjuksköterska. Är gift med Hugh O'Leary, med vilken hon har två tonårsdöttrar.

Källa: AP, BBC

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons