Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stort besökstapp på Gröna Lund efter olyckan

Antalet gäster på nöjesparken Gröna Lund har mer än halverats efter dödsolyckan med bergochdalbanan Jetline.
Oro och regnigt väder ligger bakom besökstappet, enligt ägarbolaget.
Olyckor • Publicerad 10 juli 2023
Den anrika nöjesparken har flera tusen färre besökare per dag jämfört med hur det såg ut före olyckan. Arkivbild.
Den anrika nöjesparken har flera tusen färre besökare per dag jämfört med hur det såg ut före olyckan. Arkivbild.Foto: Robin Bäckman / TT

Mellan 1 800 och 3 200 personer per dag har besökt Gröna Lund sedan återöppnandet av nöjesparken, enligt siffror från Parks and resorts, som äger Gröna Lund.

Det kan jämföras med mellan 5 100 och 10 300 besökare per dag veckan innan olyckan.

Annons

"Siffrorna visar på att det finns en oro, de är lägre än dagsnittet för föregående år. Det är rimligtvis den primära orsaken, den sekundära är att förra veckan tyvärr även var regntung", skriver Max Lagerbäck, tillförordnad informationschef för Parks and resorts, i en kommentar till TT.

Dagsnittet för 2022 var omkring 8 000 besökare per dag.

Kvinna dog

Det var den 25 juni som bergochdalbanan Jetline spårade ur. En 35-årig kvinna omkom och nio personer skadades, däribland flera barn.

Statens haverikommission har inlett en utredning om olyckan och det pågår även en åklagarledd polisutredning för att undersöka om något brott har begåtts i samband med olyckan.

Utöver Gröna Lunds interna kontroller genomgår samtliga attraktioner på nöjesparker och tivolin årliga externa besiktningar innan säsongen börjar.

Jetline genomgick den senaste besiktningen, som genomfördes av det oberoende besiktningsföretaget Dekra i början av juni, utan anmärkningar.

Inställda event

Utöver tre spelningar som ställdes in under nedstängningen kommer konserterna på Gröna Lund under juli och augusti att ligga kvar som planerat.

Däremot meddelar nöjesparken att eventen Tik tok Experience och Night rider, där parken skulle hållas öppet extra länge, skjuts upp till nästa år på grund av olyckan, rapporterar Expressen.

Fakta: Besöksstatistik Gröna Lund

Antal besökare Gröna Lund, vecka 25:

Måndag: 5 900

Tisdag: 7 500

Onsdag: 8 100

Torsdag: 8 500

Fredag: 9 500

Lördag: 10 300

Söndag: 5 100

Antal besökare Gröna Lund, vecka 27 (efter återöppnandet):

Onsdag - 3 200

Torsdag - 2 800

Fredag - 1 800

Lördag - 3 000

Söndag - 2 300

Källa: Parks and resorts

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons